Hans nye bok er en skattkiste

Men Thure Erik Lund gir ingenting gratis.

ENESTÅENDE: Thure Erik Lund er en av de mest originale stemmene i moderne norsk litteratur. Han svikter ikke de som er fascinert av hans forunderlige og virtouse språkunivers. Foto: HENNING LILLEGÅRD
ENESTÅENDE: Thure Erik Lund er en av de mest originale stemmene i moderne norsk litteratur. Han svikter ikke de som er fascinert av hans forunderlige og virtouse språkunivers. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Noe av det mest besynderlige med bøkene til Thure Erik Lund er smitteeffekten av språket hans. Bare å lese dem er risikabelt, enda verre er det å skulle forklare hva det er som appellerer uten øyeblikkelig å spontanadoptere det særegne ordtilfanget.

«Straahlbox» er Lunds niende og hittil tjukkeste roman, fem hundre sider som fortsetter et språklig nybrottsarbeid uten egentlig sidestykke i samtiden.

Lund formulerer seg med den rabiate energien til en sprellende fisk strandet i det norske språket. Han åpner et eget kravlende bol av ord. Denne gangen skriver han i tillegg som om selve romanformatet er blitt klaustrofobisk.

Teksten vender og snor seg i en trassig vrangvilje mot å skulle gripes. Handlingen lar seg ikke gjenfortelle, fortellerstemmene skifter, ingen holdepunkter er varige. Som helhet er boka med viten og vilje problematisk. Men dersom leseren imøtekommer denne motvilligheten, er romanen en fragmentarisk skattekiste av intelligent humor og skarp sivilisasjonskritikk, bundet sammen med en litterær lekenhet jeg ikke har lest maken til på denne siden av Lunds egne Myrbråten-romaner, diktene til Øyvind Berg og romanene til Roberto Bolano.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer