I UKJENT FORKLEDNING: Forfatter Hans Olav Lahlum er fotografert i forbindelse med sin ny kriminalroman «Satelittmenneskene». Foto: Fredrik Arff
I UKJENT FORKLEDNING: Forfatter Hans Olav Lahlum er fotografert i forbindelse med sin ny kriminalroman «Satelittmenneskene». Foto: Fredrik ArffVis mer

Hans Olav Lahlum med «Sean Connery-look»

Slik har du aldri før sett suksessforfatteren.

(Dagbladet): I fjor debuterte historiker Hans Olav Lahlum (39) som forfatter med boka «Menneskefluene», en krimroman som høstet knallgode kritikker.

10. august er han klar med bok nummer to om politibetjent Kolbjørn Kristiansen og hans medhjelper Patricia Louise Borchmann. «Sattelittmenneskene» byr i likhet med debutromanen på et lukket rom-mysterium, og beskrives som klassisk krim.

Les anmeldelsen av boka her.

- Satelittmennesker er mennesker som kretser rundt andre mennesker. Til syvende og sist handler det alltid om mennesker for min del, sier Lahlum til Dagbladet.

De to bøkene ligner både i form og språk, men denne gang er handlingen flyttet til aller beste vestkant.

«Krimforfatter avslørt» - Jeg har også prøvd og gjøre det litt vanskeligere for leserne å løse mordmysteriet denne gang, forklarer forfatteren.

HANS OLAV LAHLUM: Slik er vi vant til å se forfatteren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HANS OLAV LAHLUM: Slik er vi vant til å se forfatteren. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Faktisk var det bare én av Lahlums testlesere, hans egen søster, som greide å løse mordgåten i boka.

Forfatteren innrømmer at han er spent på hvordan bok nummer to blir mottatt.

- Jeg kjenner meg litt som en skihopper som har hoppet veldig bra i førsteomgang. Alle kameraer og øyne er rettet mot ham på andrehoppet. Hopper han like langt andre gang er det strålende, mens det blir rimelig pinlig hvis han ikke hopper lenger enn kulen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan se for meg anmelderoverskrifter som «krimforfatter avslørt». Men jeg blir aldri nervøs, jeg er bare veldig spent. Samtidig er jeg optimistisk.

- Sean Connery-look Han er ikke alene om å være optimistisk. Forlaget har så stor tro på boka at de har laget en bildekampanje rundt bokutgivelsen.

Og bildene viser en ny side av forfatteren, som de fleste nok ikke har sett før. Lahlum fremstår som en barsk, kjekk og velkledd krimdetektiv.

KLASSISK KRIMDETEKTIV: Forfatteren mener bildene gjenspeiler klassisk krim, men mener bokas hovedperson Kollbjørn Kristiansen nok ikke ser slik ut. Foto: Fredrik Arff
KLASSISK KRIMDETEKTIV: Forfatteren mener bildene gjenspeiler klassisk krim, men mener bokas hovedperson Kollbjørn Kristiansen nok ikke ser slik ut. Foto: Fredrik Arff Vis mer

Ifølge fotografen, Fredrik Arff, har Lahlum et ansikt som er godt å jobbe med.

- Han er en kjekk mann med enn Sean Connery-aktig look, litt sånn mystisk detektiv. Han har en liten skuespiller i magen, sier Arff til Dagbladet.

Lahlum forklarer forandringen med at han har et «gummiansikt».

Gummiansiktet - Det er den egenheten jeg har, at jeg har et naturlig gummiansikt som gjør at jeg kan seg ulik ut fra bilde til bilde. Og jeg kan absolutt leve med Sean Connery-komplimentet, ler han.
- Det skal jeg ta i betraktning for en filmversjon senere.

Forfatteren ser nemlig ikke bort ifra at han kan komme til å spille i en film på et tidspunkt.

- Men da må det være en rolle der jeg passer. Også bør det være knyttet til bøkene.

BLID: Hans Olav Lahlum har god grunn til å være fornøyd når han nå utgir enda en krimbok etter suksessen med «Menneskefluene» i fjor. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BLID: Hans Olav Lahlum har god grunn til å være fornøyd når han nå utgir enda en krimbok etter suksessen med «Menneskefluene» i fjor. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Han er, ifølge seg selv, ikke forfengelig, og kommer nok ikke å endre imaget sitt etter disse bildene.

- Det å se bra ut er ikke nødvendigvis det samme som å være forfengelig.

- Men jeg synes bildene ble overraskende fine. Det er gøy å vise seg fra en annen side, selv om jeg alltid vil være mest fokusert på innholdet.