ÅSTEDET: Statsminister i Sverige, Olof Palme, ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm. Bildet viser tydelig åstedet der blomster er lagt i blodpølen på fortauet. Foto: NTB SCANPIX
ÅSTEDET: Statsminister i Sverige, Olof Palme, ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm. Bildet viser tydelig åstedet der blomster er lagt i blodpølen på fortauet. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Hans Olav Lahlum om det uløste mordet som sendte Sverige i sjokk

Mordet på statsminister Olof Palme markerte på mange måter et tidsskille for Sverige. Det ble et nasjonalt traume, og er det fremdeles. 29 år etter det iskalde mordet på åpen gate, framstår saken fortsatt som et mysterium.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Historien om Olof Palmes død kan være en enkel mordsak om en ensom og småkriminell alkoholiker som tilfeldigvis støtte på og drepte den svenske statsministeren i Stockholm sentrum en kald februarkveld i 1986.

Det kan også være en innviklet sak om milliarder av kroner, om rasende etterretningstjenester eller om korrupte svenske politifolk, som har organisert og dekket over et av Skandinavias mest oppsiktsvekkende mord.

Olof Palme var en gutt fra de privilegertes rekker som endte opp med å skape verdens mest likestilte samfunn. Den flammende taleren og taktikeren var drevet av et sterkt engasjement for sosial rettferdighet. Han var en glødende idealist, som vakte stor begeistring blant sine tilhengere og var tilsvarende hatet blant sine motstandere. Verken før eller siden har noen politiker lignet Olof Palme.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn