Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hans Olav Thyvold

Han er sin egen verste fiende, har gått på fylla med Harald (han Harald, ja) og sluppet nakne menn på Shell-dama, blir det sagt om Hans Olav Thyvold. Nå skal jaggu dette mennesket underholde deg på fredagskveldene også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er advart, både mot videre lesing og i forhold til hvilken tv-kanal du velger vekk i morgen kveld. Stopper du her, går du garantert glipp av noe. Ja, for det noe pirrende og lekent med denne guttungen som er plassert i en altfor stor kropp. Greit, bruktbil kjøper jeg aldri av ham, men å la meg underholde og kanskje berike: Ja takk.

Klokka er elleve, og vi sitter i kafeen Etoile på toppen av Grand Hotell. Møtet begynner med kaffe og biff tartar.

- Jeg spiser aldri frokost. Satt på do og leste - jeg elsker å bla i populærvitenskapelige magasiner på dass - at frokost ikke er sunt. Sånne artikler elsker jeg. Halleluja, sier Thyvold høyt og tenner en røyk. Langt ifra dagens første. En halv time ut i intervjuet kommer serveringsdamen og ber Thyvold respektere røykeforbudet. Ved siden av sitter en gråhåret 1925-modell og hoster.

Thyvold ser ut som en bølle, og er det til en viss grad. Men han ville aldri bevisst røykskade gamle damer.

- Unnskyld, sier han.

THYVOLD HAR PROBLEMER

med å passe tida, men det er fordi det koker oppi hue på'n. Da Harald Heide-Steen møtte opp i P4-studioet minutter før sending, var Thyvold ikke å se. En svett sjef ringer ham på mobil, og en fornøyd Thyvold svarer i andre enden. I London.

- Du har hørt den, ja. Men da må jeg si til mitt forsvar at jeg har kommet innom radioredaksjonen to minutter før et innringerprogram uten programleder skal på lufta. Før jeg skjønner hva som er skjedd, leder jeg programmet - uten forberedelser.

Hans Olav Thyvold er den typen journalist som kan litt om alt. Vel, journalist kaller han seg ikke. Konsulent, underholdningskunsulent, er etiketten han foretrekker. Han har bakgrunn fra de fleste radio- og tv-kanalene i landet, fra Dagbla', VG, Morgenbladet... you name it. Det er lettere å ramse opp de redaksjonene han ikke har jobbet i.

- På tide å få sitt eget talkshow, ikke sant? gliser snauskallen.

Programmet har tittelen «Sen fredag med Thyvold» og blir lansert som frokost-tv for d-mennesker. Men hvorfor bruke en time fredagskvelden på denne mannen?

- For å bli klokere. Programmet skal oppsummere uka, være en slags helgeavis. Og definitivt ikke gjøre skurker til helter, som TV2 gjør med Pål Enger.

SOM OFFISERSØNN KUNNE

Hans Olav Thyvold utviklet seg til en støvelslikker, men han endte som det motsatte: antiautoritær med forakt for makten, uansett hvor den måtte befinne seg. Når han framstår som bøllete, så er det mot makten, hevder han.

- Norsk humor sparker nedover og slikker oppover. Makteliten blir ikke tatt hardt nok. Hvor er Røkke-vitsene? Etter Lillehammer-OL murte vi velstanden inne. EU handler for mye om næringsliv og for lite om politikk, men det er galt å stå utenfor. Tenk om det går til helvete, at oljeprisene faller til null. Da har vi plutselig murt oss inne. Med fattigdommen. Det er jo ille nok at Semb er landslagstrener.

Om han ikke kan by på Røkke-vitser, så kødder han gjerne med kongen. I P4 hver lørdag er han Diffen Bogstad, en ikke-injurierende tulling som kommenterer Kjell Magnes homserykter og påstår at kong Harald er en utpreget Outlaws-sympatisør.

- Men du skal ha gått på fylla med kongen da han var kronprins?

- Det kan jeg ikke kommentere. Var Morgenbladets utsendte i Kina sammen med kongeparet. I 1985. Alle tok en dag fri, og kongen inviterte til båttur på floden. Med referatforbud. Det forbudet gjelder ennå. Men det var en hyggelig dag med Harald. Han sa at floden liknet på Romsdalen. Men jeg har altså referatforbud. Men han sa faktisk det...

Kongelojalisten liker å provosere. Han elsker å se hvor langt han kan ta'n. Han prøver seg på Dagbladets utsendte.

- Pølsekaster'n i NRK fikk gå fri. Ikke navn. Ikke bilde i avisa. Men han Stabekk-treneren som gikk berserk på hotell, ble klint utover. (Det var ikke i Dagbladet, men i VG, red.anm.) Den beste journalistikken er næringslivsjournalistikken. Men så er halve DN befolket av gamle akp-ere. Bytt ut Dagbladets kulturredaksjon med Vål'enga-supportere!

THYVOLD ER BLITT VARM NÅ

, showbiz-nissen er engasjert. Det vet undertegnede. Under en heftig diskusjon på bar i Paris med nettopp Thyvold, skremte vi vannet av to P4-lyttere (som var invitert av P4 og radiovert Thyvold) og promobeiben fra plateselskapet til Tina Turner.

- Vi var aldri uvenner. Men nordmenn er redd for temperatur. Den viktigste grensa går mellom å skrike til hverandre og å slå. Jeg har aldri vært samfunnsnedbrytende.

Så de tjue dagene med betinget fengsel og to års prøvetid har altså ingen ting med vold å gjøre...

- Nei. Jeg slet meg gjennom militæret, men nektet repøvelsene. Jeg er selvstendig næringsdrivende med familie, så jeg kunne ikke. Etter noen runder orket jeg ikke mer papirmølle. Møtte bare ikke opp.

DEN GESTIKULERENDE SKIKKELSEN

som minner om en brytning mellom Ally McBeals Dancing Baby og Nils Ole Oftebro, er en ekte rocker. Han spiller fremdeles i rølpeband. Elgitar.

- Jeg må gjøre noen gutteting. Hver tirsdag etter jeg har drukket gammel dansk med Herman Willis, øver jeg med Noia. Vi spiller alt fra rock, punk og country. Cd-en er klar, vi skal nettdistribuere den.

Men i alt han gjør, virker det som om det er folkeopplysningen som ligger til grunn, paret med muligheten til å være herre i eget hus og tjene bra med kroner.

- Mitt livsmotto er å øke folks toleranse. Det motsatte av hva politikerne driver med, der de forsøker å begrense min handlefrihet på søndager og ivrer etter å kaste ut utlendinger. Hvor er folks engasjement? 70-tallets meningsterror fra akp var drepende. Det førte til at jeg droppet universitetet etter to måneder. Jeg fikset ikke å støtte massemordere. Men hvor er debatten i dag? Idealismen? Hvor i helvete er ungdommen...???

Og hvor er historien med TV3-programlederen Marianne «Shell-dama» Krogness, som rasende forlater et direktesendt program Thyvold var produsent for? I studio står et dusjkabinett fylt til randen av nakne kvinner og menn, som plutselig spaserer inn til Krogness. Det ble Thyvolds siste produsentjobb for TV3 - foreløpig.

- Det skjedde på tampen av sendingen, rulleteksten kom bare litt tidligere. Men jeg mener jeg sa det til Marianne, men hun hadde ikke oppfattet det.

Shit happens.