Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hans-Petter Jacobsen

Hvis han hadde blitt prest, hadde han spist alle oblatene, skylt ned med konjakk, og tatt seg en kubansk sigar i sak-ristiet. Hans-Petter Jacobsen nyter livet, og liker best å sitte stille mange timer i strekk, i nedsnødde campingvogner eller på danske kroer, men aller helst i setet til en stillegående Jaguar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han drikker te med honning, og ser ut som om han har nytt et godt måltid mat før. Gjennom NRK-kantina beveger han seg rolig og bedagelig, hilser vennlig på dem han kjenner. Det er slike ting som burde få varsellampene til å blinke. Man burde skjønt det allerede da: Mannen er en livsnyter. Han går ikke lange turer i skog og mark. Faktisk er det slik at han på de årlige turene sine til Danmark, sammen med bestevennen Bjørn Eidsvåg, har latt det gå sport i ikke å bevege seg fra matbordet. Åtte timers lunsjer etterfølges av fem timers middager. Hvis medbrakte venner forsøker å dra dem med ut for å se severdigheter, fører det til misbilligende blikk fra matbordet.

STEMMEN HANS ER KJENT FRA RADIOPROGRAMMER SOM «NORGESGLASSET» og Nitimen. Man kan trygt si at det han lager er poser med blanda drops, smått og stort fra hele landet blandes i ofte rare kombinasjoner. Det mest ekstreme var nok programmet «Kveldskjør» som ble sendt fra en nedsnødd campingvogn, og hvor alt fra spyposesamlere til jukeboksfanatikere fikk blottlagt sine hobbyer. I «Myggfritt» i sommer er det også fri flyt av innfall og musikalske innslag.

- Jeg har spilt piano siden gymnaset, og er svært glad i musikk, men i det siste har det blitt mindre av det. Jeg har hatt nok med andre ting. Livet ellers, sier han og lener seg tilbake i stolen til en mer behagelig stilling. I festlig lag er det likevel vanskelig å rive ham løs fra pianoet, selv ikke profesjonelle musikere får ta i tangentene når Hans-Petter spiller blues. Men noen musikerkarriere ble det aldri på ham.

Prestedrømmen kom heller aldri til å gå i oppfyllelse. Etter bare ett år på menighetsfakultetet sa han takk for seg. Ikke annet enn gode venner og et filosoferende sinnelag tok han med seg. Én av dem han holdt fast på var en ung teologistudent med munkesveis og Berghaus-anorakk og godt utviklet rockefot. Siden har de blitt kjendisvennene Jacobsen-Eidsvåg.

- Unge mennesker som mener de har funnet sannheten gjør meg alltid skeptisk. Det var mye vestlandskristendom i teologimiljøet på den tida, derfor sluttet jeg, forklarer han.

MED EN FRELSESARMÉ-KRISTEN MOR OG EN ATEIST-AGNOSTIKER som far, er det naturlig å anta at troen fikk seg en alvorlig knekk allerede i unge år. Selv betegner hele Norges morgenstemme seg som en inngrodd skeptiker. Det er ikke vanskelig å tro ham på det. Han sitter tilbakelent i kantinesofaen slik at han har et godt overblikk over stol-landskapet. Med en avventende mine tar han omgivelsene i øyesyn, ser sjenert ned i koppen, og ler først når han skjønner at spissformuleringene hans får journalisten til å le.

- De siste ti årene har jeg blitt mer og mer sjenert, innrømmer han. Det var merkelig for ham å oppdage at han ikke likte oppmerksomhet i et yrke som medførte nettopp det. Det var nok like greit, da, at han ikke ble skuespiller etter suksessen som initiativtaker til skolerevyer på lærerskolen. Men fortsatt er han en stor underholder på fester, og den selvsagte toastmaster på NRKs julebord, hvor han underholder med hjemmesnekrede morodikt. Det er bare å gi ham et glass konjakk og en sigar, så er mannen i sitt ess.

- Jeg lærer meg spansk for å kunne dra til Cuba og se på sigarproduksjonen. Dessverre deler ingen i familien interessen, så det ender vel med at jeg må reise alene, sier han og sukker.

HAN JOBBET SOM LÆRER I NI ÅR før han ble radiojournalist på heltid. Og siden har han hatt en kronglete karriere som programleder for alt fra bilmagasin for Radio Motor til gospelprogrammer i NRK.

- Det handler om å holde seg våken! Derfor gjør jeg forskjellige ting. Det er for å stadig utfordre meg selv!

Han lener seg fram over bordet, og glemmer i iveren at han er sjenert. Enda mindre sjenert blir han når sønnene hans kommer på banen. Yngstemann Henrik på 16 er på språkreise på Malta og har nettopp blitt frastjålet penger og kort, og den bekymrede far spør om det er mye farlig som foregår på slike språkreiser. Kjetil på 21 er hjemme på besøk og sover lenge hver morgen etter å ha kjempet med faren om å ta det størs-te og tyngste styrkeløftet på treningsrommet. Far leder fortsatt.

- Det høres kanskje ut som en klisjé, men familien er det viktigste for meg. Det beste er når jeg kjører sønnene mine fra Oslo til Trondheim, hvor min første kone bor, da får vi virkelig snakket sammen.

For den tidligere «Fem på»-læreren er bilen et nesten hellig sted. Når han snakker om drømmebilen, en Jaguar med lydløs motor, tennes et lys i øynene hans og han senker stemmen ærbødig. Han røper at akkurat nå er det automatgir som opptar ham, mens det andre ganger kan være akselerasjonen eller motoren. Å kjøre de femti milene opp til Trondheim er rekreasjon. Med en kubansk sigar for hånden og radioen på kjører han gjennom Norge i egne tanker og et halvt øre på automatgirets bevegelser.

MEN DET HAR BLITT MINDRE AV ALT i det siste. Han synes han har kommet inn i et nytt stadium i livet etter at han fylte førti. Fra idealismen i tjueårene, til karrierejag da han var tretti, har han funnet fram til en egen, tilbakelent ro.

- Før var jeg svært urolig, men viste det ikke. Nå er min rolige atferd ikke en maske lenger. Jeg har blitt ferdig med uroen fra ungdommen.

Tydeligst kommer det til syne ved at han ikke lenger ha den bilen han ønsker seg. Og stor tålmodighet må nok til når han praktiserer sine kokkekunster, som ifølge sikre kilder har nådd et høyt nivå. En perfekt kveld hjemme hos familien Jacobsen begynner med hjemmelaget pizza og ender med en videofilm og en sigar.

Det er bare én plage som kan forstyrre roen og matlysten, og det er sjøsyke. Når han blir med ut på båttur, må han automatisk la maten fare og lide seg gjennom kvalmen til neste kai. Men så er han ikke noen urolig sjømannsnatur, men heller en dansk livsnytertype. Man vet aldri når han tenker på sigarer og mat. Mest sannsynlig gjør han det hele tida.

- Faktisk tenker jeg på middagen allerede! sier han og smiler avvæpnende, og litt sjenert.

MYGGFRITT: Hans-Petter Jacobsen er aktuell på NRK 1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!