Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hans Petter Moland skal ut og «stjæle» hester

Filmatiseringen av boka som fikk stor internasjonal oppmerksomhet er igang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ut og stjæle hester» blir endelig spillefilm, det bekrefter filtermagasin.

Produksjonsselskapet 4 1/2 søker nå Norsk Filminstitutt om støtte til produksjonen, og med seg på laget har de regissør Hans Petter Moland.

- Jeg ble kjempeglad da jeg hørte at Hans Petter ville gjøre dette. Filmatiseringa av «Ut og stjæle hester» har vært mye av-og-på i mange år, men dette er en regissør jeg har tillit til. Han skrev et reginotat som jeg simepelthen forelsket meg i, sier forfatter Per Petterson til nettstedet.

Opplever stor suksess Moland er blitt kalt «verdens beste regissør» av Stellan Skarsgård som forklarte utsagnet til NRK.

- Han er uhørt intelligent og utrolig gjennomtenkt i scenene. Han forteller ikke til skuespillerne hva de skal gjøre, men hva scenen skal inneholde. Det gjør at jeg har en enorm frihet innenfor de rammene jeg har, til å velge eget uttrykk, og det beriker skuespillerne, fortalte Skarsgård NRK om Moland.

Moland står bak filmer som «Aberdeen», «Kraftidioten», «En Ganske Snill Mann», og har tidligere vunnet en rekke priser for sine filmer.

Nylig filmatiserte han «Flaskepost fra P», som er basert på den danske forfatteren Jussi Adler-Olsens (64) roman ved samme navn.

Filmen har i disse dager stor suksess i Danmark. Filmen hadde den beste åpningshelga en dansk film noensinne har hatt i hjemlandet.

Den norske regissøren har selv skrevet manuset som er basert på romanen til Per Petterson. Planen er at han også skal ha regi på filmatiseringen.

Samarbeidet skal ha foregått i ett års tid mellom Moland, 4 1/2 og Forlaget Oktober - og nå er manuset klart.

Lang prosess Det er ikke første gang det er blitt gjort forsøk på å filmatisere boka.

I 2008 ble det kjent at Marius Holst skulle ha regi på filmen som Bjørn Olaf Johannesen skulle skrive manus til.

Prosjektet var da ikke finansiert, og ble det heller aldri.

Prisbelønnet roman
Romanen «Ut og stjæle hester» har siden den kom ut i 2003 oppnådd stor internasjonal suksess.

Boka som handler om forholdet mellom en far og en sønn ble kåret til en av de beste bøkene i 2007 av New York Times Book Review.

Her til lands fikk Petterson både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen.

Petterson ble også som følge av boken, den første norske forfatteren til å bli tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart