GIKK FOR LANGT: Den gamle Vømmøl Spellemannslag-sjefen Hans Rotmo har sjokkert mange gamle meningsfeller med sine islamkritiske utfall. Nå innrømmer at han det var å gå få langt å sammenlikne muslimer med miljøforurensing. Foto: Ole Morten Melgård
GIKK FOR LANGT: Den gamle Vømmøl Spellemannslag-sjefen Hans Rotmo har sjokkert mange gamle meningsfeller med sine islamkritiske utfall. Nå innrømmer at han det var å gå få langt å sammenlikne muslimer med miljøforurensing. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Hans Rotmo: - Jeg tar selvkritikk og angrer

Mener likevel ikke at muslimer er miljøforurensing.

(Dagbladet): Den gamle radikaleren, forfatteren og artisten Hans Rotmo har sjokkert med flere anti-islamske utsagn den siste tida. Nå innrømmer Rotmo at han ved ett tilfelle har gått for langt.

I en SMS til Adresseavisa skriver Rotmo at han «tar selvkritikk og angrer på formuleringen om miljøforurensing».

Fikk mye støtte Det var i helga at Rotmo lot seg sitere i Trønderavisa på at «muslimene er en miljøforurensing i Europa» og at de «forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret USA og stjal indianer-land».

Det går han nå tilbake på - men skriver til Adressa at han holder fast ved meningsinnholdet om masseinnvanding og at han har fått «overraskende mye støtte tross uanstendig utsagn».

Rotmos sambygding Fatima Almanea, som er muslim, gikk i rette med Vømmøl-spellemannen på sin blogg og ble utsatt for voldsom hets på Facebook som konsekvens, sier til Trønderavisa i dag at hun er glad Rotmo beklager uttalelsen.

Oppfordrer til tilgivelse - Det krever mot å innrømme sine feil, og det har han vist. Nå må vi andre være flinke til å tilgi og gå videre, sier hun.

De siste åra har Rotmo kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere, og mener blant annet at «islam og vesten ikke går sammen».

Rotmo mener blant annet at islam står så langt fra europeisk kultur at innvandringen fører til parallellsamfunn i vestlige byer, inkludert Oslo. I sangen «Vi fra andre» fra 2012 omtaler han asylsøkere som «lopper og lus».

Han har hevdet at han bare sier det samme som statsvitenskap-professor Janne Haaland Matlary, Klassekampen-journalist og politiker Mímir Kristjánsson, og forfatter, musiker og politiker Hallgrim Berg, noe alle tre bastant har avvist.