KOMMENTARER

Leonard Cohen - 21. september.1934 - 10. november 2016

«Hans siste plate høres ut som en dødsmesse, som et farvel til verden»

Elsker, poet og gentleman, skriver Fredrik Wandrup.

- Leonard Cohen har etterlatt seg et makeløst musikalsk og lyrisk verk. Det er bare å takke i ydmykhet for den visjonen av verden han har latt oss få ta del i, skriver Dagbladets Fredrik Wandrup i denne kommentaren. Foto: Tor Erik Mathiesen
- Leonard Cohen har etterlatt seg et makeløst musikalsk og lyrisk verk. Det er bare å takke i ydmykhet for den visjonen av verden han har latt oss få ta del i, skriver Dagbladets Fredrik Wandrup i denne kommentaren. Foto: Tor Erik Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LEONARD COHEN VAR rockens store gentleman. Men han var altså ikke udødelig, noe han selv spøkte med da han for noen få uker siden utga albumet som skulle bli hans siste; «You Want It Darker».

Plata hørtes ut som en dødsmesse, som et farvel til verden. Men Cohen fortalte at han ikke hadde tenkt å ta avskjed ennå. Han skulle bli 120 år. Nå har han forlatt oss, etter 82 fantastiske år på jorda.

COHEN VAR ROCKENS store poet, en makeløs, mørk crooner som framførte sine bilder av tilværelsen med en suggerende og inntrengende form for coolhet. Sangene hans rommet situasjoner og bilder som for alltid vil stå som vakre visjoner av tilværelsen, fra «Suzanne» til «First We Take Manhattan», fra «Tower of Song» til «Hallelujah».

COHEN SKAPTE et eget, lyrisk univers som han med dyp intimitet spredte til sine lyttere, både de som satt foran platespilleren og de som opplevde hans konserter, som han de seineste åra har holdt mange av for sitt hengivne, norske publikum. Jeg ser for meg hvordan han nærmest kom dansende inn på scenen, med sin mørke dress, sin svarte hatt og sitt store smil til verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer