STILLE FØR STORMEN: Carl Espen Thorbjørnsen er i en klasse for seg. Alt tyder på at vi sender ham til den europeiske MGP-finalen Foto: Nina Hansen
STILLE FØR STORMEN: Carl Espen Thorbjørnsen er i en klasse for seg. Alt tyder på at vi sender ham til den europeiske MGP-finalen Foto: Nina HansenVis mer

«Hans stemmebånd er vevd av den fineste silke festet i spenn mellom sjelen og ballene»

Dagbladets anmelder om hvorfor MGP-Carl Espen vinner.

Kommentar

Å se inn i glasskula er en risikosport. Forutse hendelser og lese i håndflater overlater vi til spåkjerringer og klarsynte - uten at de synes å kunne bidra med noe som helst. Berettigede økonomiske og politiske forståsegpåere bommer ofte, de også, om verdenssituasjonen, krig og fred og sånt. Sportskommentatorer skyter gjerne selvmål når det handler om å forutse kamper, plassering og serieresultat.

Så hvorfor skal vi eplekjekt utpeke Carl Espen Thorbjørnsen til vinner av den norske Melodi Grand Prix-finalen 2014? Det fins andre gode navn: Mo og Linna Dale blir gjerne framholdt som mulige vinnere. Eller den fortryllende Charlie og MGPs mest kjolesnasne, Elisabeth Carew? Vi har ni finalister, så det er mange muligheter.

Da Dagbladet hørte alle 15 MGP-låtene forrige måned, var det én som stakk seg ut: «Silent Storm» med en totalt ukjent 31 år gammel hordalending, Carl Espen Thorbjørnsen. Assosiasjonene går til Martin «The Voice» Halla og Jeff «Hallelujah» Buckley. Hans stemmebånd er vevd av den fineste silke festet i spenn mellom sjelen og ballene. Selvsagt ble det terningkast 6.

Folket har også fått ørene opp for Carl Espen. I den siste av tre delfinaler, der han deltok sist søndag, var det nettopp han som fikk flest stemmer. Tallene fra strømmingstjenester via f.eks. Spotify viser at Carl Espen leder overlegent på de andre MGP-erne. Men både Mo og Charlie henger med. Det er indikasjoner som er med på å peke ut en vinner.

Ingen hyllest uten reservasjoner og et par «men». Ballader sunget av menn i de europeiske finalene har som regel dårlige kår når Øst-Europa gyver løs på sine pauker og fronter det hele med ultrasexy syngedamer. Dessuten har Carl Espen så å si ingen erfaring, og det kreves nerver å stå i Eurosong-manesjen foran et stort publikum og millioner av tv-seere.

Men mannen har vært ute en vinternatt før, i «krigen» - som infanterijeger i Kosovo. Kraftkaren har også bakgrunn som dørvakt på Garage i Bergen. I dag jobber han som håndverker. En real kar dette, man kødder ikke med Carl Espen. Men solid ballast og et rolig vesen vil han stå fjellstøtt i B & W-hallene i København.

Carl Espen har allerede fått platekontrakt. Sony Music hørte ham synge fire takter, og var ikke i tvil. Han er en uslepen diamant. Stemmen er fantastisk, men han mangler teknikk. La han få hjelp av en sangpedagog, så skal det ikke mye til for å frigjøre enda mer av hans talent. Så får det gå som det går, selv om Mo eller Linnea kanskje er «riktigere» Eurosong-finalister, så sender vi med Carl Espen gildeste vi har.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.