- Hans-Tore Bjerkaas?!?

Dagbladets utsendte hadde problemer med å skille NRK-sjefene fra hverandre.

(Dagbladet:) - Hvem er Thor Gjermund Eriksen?
- Jeg er en Oslo-gutt fra Groruddalen. Tobarnsfar. Opptatt av alt som foregår rundt meg. Og en medieleder - jeg har enn sånn jævla hang til å få jobber hvor pryl er en vesentlig del av lønna.

- Hvordan er medievanene til en kringkastingssjef?
- Jeg ser ikke så mye på tv, mest nyheter. Og «Halvbroren» og «Borgen». På radio blir det P2 og P3 i bilen; Østlandssendinga om morgenen. I postkassa får jeg Aftenposten, DN og Finansavisen. Også leser jeg VG og Dagbladet hver dag.

- I sin helhet?
- Nei, ofte leser jeg en avis på en til to minutter. Dessuten er jeg en tung nettbruker — av nrk.no, db.no, vg.no. Også ser jeg fotball på TV2 Sumo. Jeg er i det hele tatt en som bruker mye medier. Når jeg ikke jobber, sier Gjermund Eriksen.

- Er det ikke overveldende å bli sjef for Norges største mediehus?
- Jo. Jeg har våkna om natta og lurt på hva jeg driver med noen ganger. Det er en helt annen eksponering av egen person i denne jobben.

Etikkstorm - NRK har vært i hardt vær for etikken i det siste. De siste årene er det dét mediet med klart flest domfellelser i PFU. Kan du gi et tallfestet nivå på hvor NRK bør ligge?
- Nei. Antallet må være så lavt som mulig.

- Har NRK som almennkringkaster en strengere plikt til å ivareta etikken andre?
- Ja.

- Er det dermed uholdbart om NRK har flere PFU-kjennelser enn, si, VG og TV2?
- Ja. Om man korrigerer for produksjonsforhold og størrelse. Vi kan ikke holde oss med å være nest best på etikk.

Ikke bare prat - Det blir spennende å følge dere på veien dit! Etter «Romkvinnesaken» sies det at NRK skal ta grep om etikken. Men hvordan gjør dere det? Er det nok å snakke om etikk for å virkelig bedre etisk praksis?
- Jeg har bare sett «Romkvinnesaken» utenfra, men jeg opplever at man har tatt den på alvor fra Hans Tore Bjerkaas og nedover. At det har gjort vondt. Men du har rett i at presseetisk arbeid ikke er sånn «ja, nå driver vi litt etikkarbeid, dere. To tirsdager i året». Det må være en integrert del av den journalistiske prosessen.

Lisenspolitikk - NRK får over 4,8 milliarder kroner i lisens. Det er penger som kommer med et samfunnsoppdrag. Er det ting NRK ikke bør drive med som en følge av almennkringkasteroppdraget?
- Ja. Vi kan ikke kreve brukerbetaling og vi skal ikke ha reklame eller annonser — det var NRK selv som stoppet annonsesalget på nettet.

- Har dere slutta med sponsede sportssendinger?
- Det er noe sponsing. Det utgjør godt under én prosent av NRKs inntekter, og er innenfor mandatet.

Partipolitikk - Du meldte deg ut av Arbeiderpartiet dagen før du fikk jobben som kringkastingssjef?
- Vi må ikke komme dit i Norge at det er feil for næringslivsledere eller andre ledere å flagge et samfunnsengasjement. Men som sjefredaktør i en så viktig mediebedrift kunne jeg godt understreke at vi har et publisistisk oppdrag, og at NRK er uavhengig.

Fortsetter egenproduksjon - Serier laget av NRK Drama — «Erobreren», «Hjem» - har fått dårlige kritikker. Eksternproduserte serier - «Halvbroren», «Koselig med peis» - har fått gode kritikker. Hvorfor skal NRK fortsette å produsere tv-drama på huset?
- Det er viktig at vi har et mediehus med egen produksjonskapasitet i Norge. Det er en sammenheng mellom den produksjonskapasiteten vi har for å lage et stort Grand Prix-show, og evnen til å lage 22. juli-minneseremoni på tre ukers varsel.

NY JOBB: Thor Gjermund Eriksen begynner som ny NRK-sjef i morgen. Vi tok en prat med ham om etikkstormen rundt NRK, om NRK Drama, lisenspenger og «Gullrekka». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NY JOBB: Thor Gjermund Eriksen begynner som ny NRK-sjef i morgen. Vi tok en prat med ham om etikkstormen rundt NRK, om NRK Drama, lisenspenger og «Gullrekka». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Hans Rossiné gikk nettopp av som sjef for NRK Drama, etter tolv år. Det var en åremålsstilling før, men i Rossinés periode har det vært kalt «Norges eneste faste stilling som kunstnerisk leder». Vil du gjøre den om til åremål igjen?
- Det har jeg ikke tenkt over ennå. Men jeg kan gjøre Hans Rossinés ord til mine: 12 år er lenge i en sånn jobb. Man bør ha en viss utskiftning uavhengig av om det er åremål eller fast jobb.

Gullrekka - Fredagskvelden på NRK har vært ganske lik ganske lenge. Vil du kaste om på «Gullrekka»?
- Programskjemaet skal ikke styres fra mine preferanser. Det får redaksjonen diskutere. Foreløpig ser det jo ut som om fredagskvelden står godt!