Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hans-Wilhelm Steinfeld må spare

Mens NRK-reporter Hans-Wilhelm Steinfeld i Moskva har egen sjåfør, sekretær, fotograf og redigerer, gjør kollega Anders Magnus i Afrika så å si alt selv. Steinfeld kutter nå kostnadene med 270000 kroner, mens Magnus slipper å spare ei eneste krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK-sjef John G. Bernander skal kutte 73 millioner kroner i år, og har bedt utenriksavdelingen om å bidra med en million.

NRKs utenriksredaktør Tomm Kristiansen sier at alle de ni korrespondentene nå gjennomgår sine kostnader kritisk.

Hele korrespondentnettet skal legges om, samtidig som statskanalen skal øke bemanningen med to medarbeidere. Selv har Steinfeld bidratt betydelig til å redusere kostnadene.

- På drøyt et år har jeg kuttet kostnadene her ved NRKs Moskva-kontor med 30000 amerikanske dollar (rundt 270000 kroner) ved å kansellere abonnementer på telegrambyråer som jeg fant overflødig nå. Vi regner fremdeles med at vi kan hente inn flere besparelser hvis dette kontoret kan få adgang til NRKs informasjonssystem via Internett. Da vil telefonkostnadene også gå dramatisk ned, sier Steinfeld.

Ny verden

At NRK har flere ansatte i Moskva enn andre steder, skyldes et ufattelig byråkrati, mener NRKs utenriksredaktør Tomm Kristiansen.

- Moskva er dyrt - uansett hvem og hvilken bedrift som har base der. Steinfeld har kommet med en rekke innspill om hvordan driften kan gjøres bedre, understreker Kristiansen.

Og Steinfeld selv supplerer:

- Det er klart at Hans-Wilhelm Steinfeld kunne vært både sjåfør og regnskapsfører, men han kunne kanskje ikke samtidig vært korrespondent i dette byråkratiske landet, sier Steinfeld.

Utenriksredaktør Tomm Kristiansen påpeker at den teknologiske utviklingen gjør det mulig for NRK å spare mye penger. Men samtidig stiller det nye krav til korrespondentene. De må lære seg ny teknologi som gjør det mulig å operere mer på egen hånd.

Anders Magnus forteller at han og Arnt Stefansen i Brussel er prøvekluter.

- Jeg tar med meg all bagasjen selv, det er nesten det verste. Jeg har med en koffert med redigerings-pc og satellitt-telefon, en sekk med kamera, ledninger og stativ - og sovepose, klær, støvler og myggnett, sier Magnus.

Vanligere

Magnus kjører selv og sender mini-dv-kassetten med kurerpost, som er billigere enn satellittoverføring.

- Å jobbe lett er framtida. Kameraet mitt koster bare tiendeparten av det som brukes til vanlig. Jeg ser at de lave kostnadene øker muligheten for å kunne få reist og gjøre de jobbene jeg vil gjøre. Hvis jeg skal ha med meg en fotograf, blir det jo dobbelt så dyrt. De store selskapene som BBC begynner nå å jobbe med lett teknologi. Men det er ikke gitt at alle har lyst til å jobbe sånn.

- Lider det journalistiske når du gjør alt selv?

- Nei, jeg føler ikke det. Men det blir å jobbe hele døgnet.

- Har du kommet med forslag til kutt på ditt kontor?

- Nei, jeg bruker så lite penger, og jeg tror ikke det er så mye å spare her, sier Magnus.

HJELPEAPPARAT: I Moskva har Hans-Wilhelm Steinfeld tilgang på sekretær, sjåfør, fotograf og en redigerer. Sistnevnte arbeider også for svensk tv.
Hele Norges coronakart