Hansen, Atle

Slik begynte jeg å skrive:

- Jeg har vel alltid skrevet. I ungdommen skrev jeg dikt og trodde jeg skulle bli lyriker. Det trodde ikke konsulentene på forlagene, så etter noen refusjoner la jeg lyrikken i skrivebordskuffen. Noen sangtekster ble det likevel, og litt prosa. Barnebøker hadde jeg absolutt ingen planer om å skrive. Men så dukket denne ideen opp i hodet mitt, og jeg begynte på en liten historie som etter hvert vokste og til slutt ble en hel bok: «Sjørøvar-Jenny og Einauge-Bill». Sidan har jeg skrevet en bok i året.

Beste leseropplevelse:

- Jeg har hatt så mange ulike store leseropplevelser, til ulike tider og med helt ulik litteratur. Hardyguttene i barndommen og så Morgan Kane. John Steinbeck da jeg oppdaget bøkene i biblioteket. Jan Erik Vold (og amerikanerne han oversatte i tidlige tenår). Siden Kurt Vonnegut (alt), Tolkien, Chandler, Hammet. Veldig høyt henger Dostojevskijs «Forbrytelse og straff» og Garcia Marquez' «Hundre års ensomhet» (som jeg leste rett etter hverandre; for en fest!). Jeg kan heller ikke komme utenom Fløgstad, særlig «Fyr og flamme» og Hovland, særlig «Sveve over vatna». Og mens jeg prøver å komme på hva som har gjort sterkest inntrykk, dukker mye rart opp i hodet: «Den lille prinsen», Lars Amund Vaages novellesamling «Kyr». Ferskest i minnet sitter Wieses nydelige bok om kvinnen som kledde seg naken for sin kjære og Hornbys «Gutter er gutter» - disse leste jeg i forrige uke. Nei, jeg kan ikke si hva jeg setter høyest. Kanskje «Den lille prinsen» når alt kommer til alt.

Slik liker jeg å jobbe:

- Jeg liker å sitte ved pc'en, helst om formiddagen, og ha det helt stille rundt meg. Den siste boka mi skrev jeg førsteutkastet til på en bed & breakfast i London, det er noe jeg kan tenke meg å gjenta.

Slik bruker jeg Internett:

- Mest til e-post. Men også til postbank, avislesing, research, underholdning og annet.

(Dagbladet.no 05.12.00)