UTFORDRER: Cecilie Bjelland, Stavanger Arbeiderpartis ordførerkandidat har lukket døra for Frp, men kan kanskje lokke sentrumspartiene over om hun åpner lommeboka, skriver Aksel Braanen Sterri.

Foto: Trond Sørås
UTFORDRER: Cecilie Bjelland, Stavanger Arbeiderpartis ordførerkandidat har lukket døra for Frp, men kan kanskje lokke sentrumspartiene over om hun åpner lommeboka, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Trond SøråsVis mer

Håp for Ap i Stavanger

Realitetene har omsider truffet Stavanger, men det kommer kanskje for seint til at Ap greier å ta makta fra Høyre.

Kommentar

«Vil du kjøpe en 559 m² stor villa», spør annonsen som møter meg på Sola flyplass. Det er ikke mange tegn til blodet, som ifølge Petter Stordalen, skulle flyte i gatene i Stavanger.

Lenge så det heller ikke ut som ordførerpartiet Høyre merket stort til den nye realiteten i oljebyen. En fallende oljepris, et raknende boligmarked og ikke minst økende arbeidsledighet, så snarere ut til å styrke de blås dominans. Og det til tross for at de økonomiske og politiske elitene i regionen i lang tid har vist en svært naiv holdning til tingenes tilstand.

Bare for halvannet år siden oppsummerte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø fra Høyre framtidsutsiktene slik:

«Utgangspunktet vårt er ubetinget godt. Kommuneøkonomien er i god stand. Arbeidsledigheten ligger under to prosent. Vi venter en betydelig høyere aktivitet i Nordsjøen i åra som kommer.»

Alle var ikke like naive. Spesielt SV og MDG advarte lenge mot at oppgangen ikke kunne vare for evig, men ble møtt «med eit hårsart 'ska me snakka ned oljå, nå'», forteller Tom Hetland fra Stavanger Aftenblad. Så lenge pilene pekte oppover var det lite rom for kritiske stemmer. Den situasjonen er snudd nå.

Oljekrisa har gitt de politiske og økonomiske elitene en nødvendig realitetsorientering, og denne uka ser vi også tegn til at velgerne ikke lenger står så støtt ved Høyre som de gjorde.

Stavanger og Rogaland har vært blått i en årrekke. I Stavanger har Høyre hatt ordføreren i 20 år, og de lå godt an til å surfe inn til fire nye år. Flere målinger den siste uka gir imidlertid grunn til uro i Høyre.

Gårsdagens fylkestingsmåling viser en kraftig nedgang for Høyre. Også en måling fra Stavanger tyder på en stor nedgang for partiet. Samtidig begynner opposisjonen å få vind i seilene.

MDG, som i dag har én representant i bystyret, ligger på målingene inne med fire mandater. Arbeiderpartiet, som har hatt trøbbel med å få pilene til å peke oppover, ser endelig ut til å få hull på byllen. Målingene spriker fortsatt, men i siste fylkestingsmåling var partiet opp med 3,7 prosentpoeng.

Men det er ungdommen som virkelig har blåst nytt liv i slitne valgkamparbeidere. Som i landet som helhet har Arbeiderpartiet gjort et brakvalg i skolevalget. Nasjonalt økte partiet med 8,9 prosentpoeng fra 2013, til 31,9 prosent. Men oppgangen er enda større i Rogaland, med 10,2 prosentpoeng til 28,6 prosent.

Dette er et kolossalt resultat i det tradisjonelle så blå fylket. Også SV og Rødt gjorde gode valg.

Det gir ingen garanti for at folk følger ungdommen, men skolevalget er ofte en god indikator på hvor vinden blåser i kommunestyre- og fylkestingsvalget. At Stavanger har et prøveprosjekt med 16-årig stemmerett kan forsterke dette.

Om ungdommen, trolig drevet av engasjement for både flyktninger og oljekrisa, lar engasjementet føre dem til stemmelokalene, kan det gi en sårt tiltrengt støtte, ikke bare til Ap, men også til MDG, SV og Rødt.

Det er likevel ikke klart hvilket alternativ opposisjonen skal kunne stable på beina. Det har lenge vært spekulert i om Aps ordførerkandidat, Cecilie Bjelland, kunne få til et liknende samarbeid med Frp i Stavanger, som de har hatt med stort hell i Sandnes. Der har partikollega Stanley Wirak i fire år vært en svært populær ordfører for en fargerik koalisjon bestående av Senterpartiet, Pensjonistpartiet, SV og Frp. Ap og Frp har rent flertall på den siste målingen i Sandnes.

Denne drømmen ble imidlertid nylig lagt dødt i et tydelig regissert utspill i Rogalands Avis, hvor Bjelland markerte avstand til Frp.

Men spør vi velgerne hadde alliansen aldri en sjanse. I Stavanger vil Frp-velgerne samarbeide med Høyre, og fire av fem Ap-velgere sier et samarbeid med Frp er helt uaktuelt.

Mange var likevel overrasket over at Ap lukket døra for Frp, for nå kan de se ut til å stå uten mulighet til å sikre et flertall. Det er likevel håp i hengende snøre.

Fortsatt er det stor usikkerhet om hvor store sentrumspartiene blir, og om siste ukes tendenser fortsetter. MDG vipper trolig i Aps retning. Det samme gjør SV og Rødt. Det er i sentrum all makt ligger.

I dag samarbeider KrF, Sp og Venstre med Høyre. Men om Høyre finner sammen med et Frp som sier de «vil malen byen mørkeblå» kan nye konstellasjoner danne seg. Høyres styrke i Stavanger har vært deres pragmatiske og lyseblå linje. Et samarbeid med Frp vil kunne sette dette på spill. Om Ap spiller på de rette strengene hos KrF og Sp, kan tiden være over for Høyres dominans.

Sett bort fra valgresultatet, ser virkeligheten omsider ut til å kalle på Stavanger. Et mer polarisert politisk landskap kan bli den nye normalen, slik vi ser i de andre storbyene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.