Håp for Oslo?

«I Oslo skal man være varsomme med å vende ryggen til distriktene. Vi klarer oss fint uten Oslo, men det er ikke sikkert Oslo klarer seg uten oss.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med noen ukers mellomrom har flere av hovedstadspressens fremste 'eksperter' på det nordlige Norge sluppet løs sine kunnskaper på oss som ennå ikke har hatt vett nok til å forlate fjordene og flytte til Oslo. Men i Oslo skal man være varsomme med å vende ryggen til distriktene. Vi klarer oss fint uten Oslo, men det er ikke sikkert Oslo klarer seg uten oss.

Det er med bakgrunn i at Vardø-politikerne for en tid siden la ned sine verv i protest mot at byen mistet statlige arbeidsplasser, at avisene analyserer situasjonen i vårt nordligste fylke.

Det ender opp som den gamle historien om utkanter som møtes med nedlatende fordommer og myter. Norge er en kystnasjon, men lukten av fisk er ikke til å holde ut i selskapslivet i Oslo. Der er politikere, journalister og økonomer oppgitte over det store pengesluket Finnmark har vært og er for storsamfunnet. Artiklene den siste tida, med Dagbladet som et hederlig unntak, beviser at mange i norsk presse ikke tar det så tungt om de mangler kunnskapen som skal til for å belære andre.

Den vanlige tanken synes å være at kapitalinnsprøytninger som gjøres i Finnmark og Vardø er gavepakker fra verdier skapt av storsamfunnet (les hovedstaden). Og at statlige arbeidsplasser i Finnmark er utgiftsposter. Statlige arbeidsplasser i Oslo er derimot innvesteringer og inntektskilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer