Håp i hengende snøre

En ny klassiker om Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Journalist og idéhistoriker Morten Strøksnes (f. 1965) har tidligere utgitt bøker om Israel og Øst-Europa, denne gang retter han blikket mot Nord-Norge - utvilsomt det mest eksotiske reisemålet av de tre. Eller kanskje ikke. Hvem vet. Det er vel derfor folk stiller det samme spørsmålet igjen og igjen.

Dyrke ord

«Hva skjer i Nord-Norge?» er en slags frittstående oppfølger til Ottar Brox-klassikeren med samme tittel fra 1966. Det eneste bøkene har felles, er spørsmålet. Der Brox, i hvert fall i dag, fortoner seg som en reaksjonær romantiker, framstår Strøksnes som nøktern i sitt syn på «mulighetenes landsdel». Her finnes ingen nostalgi og lite ideologisk slagside, smått med nedlatenhet og null stakkarsliggjøring. Der Brox slo et slag for en utrydningstruet type, fiskerbonden, er Strøksnes mer opptatt av å utforske hvordan små, fraflytningstruede samfunn kan bli attraktive ved å satse på «innovasjon, sammensmeltning, attraktive hybrider, samarbeid, kosmopolitisme, kunnskap, kunst og kultur».

Støre & Strøksnes

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer