Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Atomtrusselen

Håp om dialog på Koreahalvøya

Vi skylder verdensfreden å ta tilnærmingen mellom Moon og Kim på alvor.

OL-INVITASJON: Sør-Koreas president Moon Jae-in
OL-INVITASJON: Sør-Koreas president Moon Jae-in Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea og Sør-Korea har hatt direkte telefonkontakt for første gang på nesten to år. Siden regimenes «hotline» ble stengt i februar 2016, har den såkalte dommedagsklokka tikket stadig nærmere en kjernefysisk katastrofe. Kim Jong-un har testet interkontinentale ballistiske raketter som angivelig kan nå USAs hovedstad Washington DC og resten av det amerikanske kontinentet. USA og Sør-Korea driver militærøvelser med opptil 200000 soldater i Nord-Koreas nabolag. En dialog mellom sør og nord på den koreanske halvøya må behandles som et kjærkomment halmstrå.

En direkte kommunikasjonslinje mellom de to landene som aldri har tegnet noen offisiell fredsavtale etter krigen på 1950-tallet, er nødvendig for å unngå fatale misforståelser. Men den er også en åpning for en hardt tiltrengt politisk dialog. Sør-Koreas president, Moon Jae-in, har lenge luftet muligheten for ny kontakt. Hans holdning har vært at stadig strammere sanksjoner alene ikke er nok til å stanse Nord-Koreas atomprogram. Han har også advart mot USAs høylytte trusler om militært angrep og planer om å eliminere Kim Jong-uns regime. I stedet har Moon invitert Nord-Korea til å delta under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i neste måned.

Da Kim i sin nyttårstale åpnet for nye forhandlinger med Sør-Korea, benyttet Moon anledningen til å invitere til høynivåsamtaler i Panmunjom allerede tirsdag i kommende uke. Men i samme nyttårstale skrøt Kim av sin potente atomknapp, noe som utløste et like infantilt svar fra den andre siden av Stillehavet: Min er større enn din, slik smågutter pleier å skryte på seg attributter. Enkelte frykter at president Donald Trump er i stand til å tvitre verden nærmere stupet, at hans retorikk skal bidra til å oppildne en like aggressiv motretorikk fra Kim Jong-un, og slik bidra til å ødelegge den forsiktige tilnærmingen som nå skjer mellom partene på den koreanske halvøya.

Samtidig skal man passe seg for å være altfor naiv i sin iver etter dialog. Det er mange i USA som ser tilnærmingen fra Kim som et forsøk på å slå inn en kile mellom alliansepartnerne USA og Sør-Korea. Og som tror at Kim bruker sin utstrakte hånd til å kjøpe seg tid for å kunne fortsette sitt atomprogram uten ytterligere skjerping av sanksjonene. Likevel skylder vi verdensfreden å ta tilnærmingen mellom Moon og Kim på alvor. Vi må insistere på at de får en sjanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!