LEDER

Atomtrusselen

Håp om dialog på Koreahalvøya

Vi skylder verdensfreden å ta tilnærmingen mellom Moon og Kim på alvor.

OL-INVITASJON: Sør-Koreas president Moon Jae-in
OL-INVITASJON: Sør-Koreas president Moon Jae-in Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nord-Korea og Sør-Korea har hatt direkte telefonkontakt for første gang på nesten to år. Siden regimenes «hotline» ble stengt i februar 2016, har den såkalte dommedagsklokka tikket stadig nærmere en kjernefysisk katastrofe. Kim Jong-un har testet interkontinentale ballistiske raketter som angivelig kan nå USAs hovedstad Washington DC og resten av det amerikanske kontinentet. USA og Sør-Korea driver militærøvelser med opptil 200000 soldater i Nord-Koreas nabolag. En dialog mellom sør og nord på den koreanske halvøya må behandles som et kjærkomment halmstrå.

En direkte kommunikasjonslinje mellom de to landene som aldri har tegnet noen offisiell fredsavtale etter krigen på 1950-tallet, er nødvendig for å unngå fatale misforståelser. Men den er også en åpning for en hardt tiltrengt politisk dialog. Sør-Koreas president, Moon Jae-in, har lenge luftet muligheten for ny kontakt. Hans holdning har vært at stadig strammere sanksjoner alene ikke er nok til å stanse Nord-Koreas atomprogram. Han har også advart mot USAs høylytte trusler om militært angrep og planer om å eliminere Kim Jong-uns regime. I stedet har Moon invitert Nord-Korea til å delta under vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea i neste måned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer