Håp, tro og fattig trøst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at det har vært betydelig diskusjon og motstand mot forslaget om tvungen deling av fødselspermisjon etter at Likelønnskommisjonen la frem sitt forslag om tredeling, synes det likevel å være enighet om at gradvis utvidelse av pappakvoten er et virkemiddel for likestilling. Med Mannspanelets mer moderate forslag om firedeling som en gradvis opptrapping til tredeling, kan forslaget gjøres mer spiselig for dem som har engasjert seg imot. Her er tydelig likestillingsministeren, som har uttalt seg klart imot tredeling, på glid, og ville ikke avvise firedelingsforslaget. På sikt vil imidlertid de to forslagene gi samme resultat.

Kritikere har hittil særlig pekt på at tvungen permisjonsdeling vil ta et gode fra kvinner, vanskeliggjøre amming, være problematisk i forhold til kvinners behov for å restituere seg etter fødsel, og at denne modellen i første rekke er tilpasset middelklassens idealer om den likestilte familie. Videre at staten griper inn i et privat område.

Det er imidlertid få som har diskutert de grunnleggende antakelsene som ligger til grunn for forslagene om gradvis økt øremerking av permisjon til far, nemlig at det vil føre til likestilling, både i familien og i samfunnet. Før man går videre med mer av det samme er det betimelig å spørre hva vi vet etter femten år med pappakvote.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.