BØR BLI JEVNERE: Skuespiller Jakob Oftebro mener det er grunnløst at så mange hovedpersoner på film og tv er menn. Selv er han aktuell mot Maria Bonnevie i fantasyfilmen «Skammerens datter». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BØR BLI JEVNERE: Skuespiller Jakob Oftebro mener det er grunnløst at så mange hovedpersoner på film og tv er menn. Selv er han aktuell mot Maria Bonnevie i fantasyfilmen «Skammerens datter». Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Håper 2015 blir et bedre kvinneår

Jakob Oftebro.

(Dagbladet): Debatten går om hvorfor det overveiende flertallet av hovedpersoner i norsk såvel som utenlandsk film- og tv-drama er menn.

Ifølge NRK har bare to av 15 norske, offentlig støtta TV-serier de siste fem åra hatt kvinnelige hovedpersoner.

- Trist Skuespiller Jakob Oftebro, som er kinoaktuell i den dansknorske fantasyfilmen «Skammerens datter», er glad for at kjønnsfordelingen på film og tv blir diskutert.

- Statistikken er utrolig trist. Men heldigvis er hovedrollen i «Skammerens datter» ei jente. Og i de prosjektene jeg er involvert i framover, er det mange sterke, kule kvinneroller, sier Oftebro, som blir å se i filmer som «Gullkysten» som «Tordenskiold» i løpet av året, og har flere nye prosjekter på gang i inn- og utland.

- Vi har vi sett både «De Nærmeste» og «Kvinner i for store herreskjorter» i år. Og håper på at 2015 blir bedre enn fjoråret. Når det lages mange historiske dramaer om Den andre verdenskrig og slikt, kan det fort bli mannsdominert. Men det er synd det er slik. Det burde være fifty-fifty, sier 29-åringen.
Mens NRKs ansvarlige for eksterne dramaproduksjoner, Tone Rønning, ifølge Kulturnytt mener det er lettere å skrive om menn som tar risiko, tror «Frikjent»-skaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig på kvotering av kvinnelige hovedpersoner.

Bør ha fokus på skjevfordeling - Produsenter og regissører må få lage de filmene de har lyst til å lage. Og det fine med støttesystemet i Norge er nettopp det - at kunstnere får lov til å lage det de vil. Men de som sitter i manusprosesser bør ha fokus på skjevfordelinga, mener Oftebro.

Hanss skuespillerkollega Rolf Kristian Larsen skriver at manusforfattere må slutte å sette kvinnelige hovedpersoner overfor typisk kvinnelige utfordringer, og heller skape kvinnekarakterer som treffer like bredt som de mannlige.

Det synes Oftebro høres klokt ut.

- Du må uansett skape interessante karakterer, og kan ikke lage kvinneroller bare for at de skal være kvinner, sier han.

I «Skammerens datter» spille rhan en selvdestruktiv fyrstesønn som må stramme seg opp i møtet med onde krefter. Filmen er basert på Lene Kaaberbøls populære fantasyromaner og har Maria Bonnevie og danske Allan Hyde, kjent blant annet fra «True Blood», i andre store roller.