- Håper de er klar over hva de ser

Demonstrerer mot «Fifty Shades of Grey» fredag kveld.

(Dagbladet): Fredag kveld har den mye omtalte filmen «Fifty Shades of Grey» premiere i Norge. En rekke kinosjefer rundt omkring i Norge har varslet at premieren allerede er utsolgt, bortsett fra i Suldal kommune i Ryfylket, hvor NRK meldte torsdag at ingen har bestilt billletter på forhånd.

Slike nyheter blir kvinnegruppa Ottar glade for å få.

De mener filmen romantiserer overgrep, og oppfordrer alle til å unngå filmen på kino, og heller donere pengene man sparer på å ikke kjøpe kinobillett til krisesentre for kvinner.

• Les hva Dagbladets anmelder mener om filmen her!

De har også varslet demonstrasjoner på premierekvelden utenfor kinosaler flere steder i Norge. Utenfor Colosseum kino i Oslo er det fredag kveld møtt opp rundt 40 demonstranter.

- Ender med krisesenter - Dette er et klassisk eksempel på hva som kan skje når kvinner møter psykopater. Dette er jo en fiksjon, og i denne verdenen ender det godt og er romantisk, men i den virkelige verden er det ikke sånn. Det er mange damer som møter eldre og mer selvsikre menn som utøver vold, sier en av demonstrantene, Hanne Størset i Kvinnegruppa Ottar til Dagbladet.

- Mange av de trekkene Christian Grey har, og måten han nærmer seg henne på er klassiske trekk som vi vet at rammer damer i det virkelige liv, hvor det ender med krisesenter og i verste fall død, sier Størset.

- Har du lest boka?

- Nei, men jeg har lest omtaler, og det holder lenge. «Lose control» heter det på reklameplakaten til filmen. Vi mener kvinner heller må ta kontroll, sier Størset.

- Håper de hører etter Demonstrantene har med seg løpesedler som de deler ut til kinogjengere og andre forbipasserende, og de har også bannere.

Tirsdag skrev Dagbladet om initiativtaker til kampanjen og demonstrasjonen Kristin Nesse Thue (19), som ble hetset på nett etter å ha startet kampanjen. Hun er til daglig student og redaktør av feministiske nettmagasinet Under arbeid.

Etter at Dagbladet omtalte saken, har hun fått mange positive tilbakemeldinger.

- Jeg har fått dusinvis av veldig støttende tilbakemeldinger, særlig fra menn, sier hun.

DEMONSTRERER: Rundt 40 personer møtte opp for å demonstrere mot kvinnesynet i filmen «Fifty Shades of Grey», som har premiere på Colosseum kino i Oslo i kveld. Foto; Christian Roth Christensen
DEMONSTRERER: Rundt 40 personer møtte opp for å demonstrere mot kvinnesynet i filmen «Fifty Shades of Grey», som har premiere på Colosseum kino i Oslo i kveld. Foto; Christian Roth Christensen Vis mer

Hun håper at de kan få folk til å tenke seg om ved å demonstrere mot filmen.

- Vi kritiserer ikke det seksuelle, folk må få gjøre hva de vil på soverommet, men vi kritiserer det ujevne maktforholdet. Vi tar avstand fra noe som utgir seg for å være BDSM, men som egentlig handler om overgrep. Det ville vært ønskelig at folk boikotter filmen, men vi håper at de som går på premieren og andre hører etter på hva vi sier, og at de er klar over hva det er de ser, sier hun.

Ingen ekstra sikkerhet Bård Eion Flaen, PR sjef i UIP, som distribuerer filmen i Norge, sier til Dagbladet at premieren vil gå som normalt.

- Vi oppfordrer folk til å se filmen og gjøre seg opp sin egen mening, sier han.

- Hvordan håndterer dere demonstrasjonene?

- Det vil være opp til de aktuelle kinoene å håndtere, vi setter ikke i gang noen ekstra tiltak, sier han.

- Frykter dere at det kan hindre folk i å se filmen?

- De som har lyst til å se filmen er så nysgjerrige på den uansett, og som jeg sa i sted så tror jeg folk i 2015 er i stand til å gjøre seg opp sin egen mening, sier han.