Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brudd i radionettet:

Håper denne ekstraløsningen skal sikre radionettet

Denne uken kommer reserveløsningen på plass. - Vi kan aldri gardere oss 100 prosent, sier avdelingsdirektør i NRK. 

NY RESERVELØSNING: Onsdag i forrige uke førte brudd i to fiberkabler til DAB-problemer flere steder i landet, i tillegg forsvant P4s FM-nett i hele landet. Denne uken kommer en reserveløsning på plass, slik at dette ikke skal skje igjen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
NY RESERVELØSNING: Onsdag i forrige uke førte brudd i to fiberkabler til DAB-problemer flere steder i landet, i tillegg forsvant P4s FM-nett i hele landet. Denne uken kommer en reserveløsning på plass, slik at dette ikke skal skje igjen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omleggingen fra FM-nettet til DAB har ført med seg en voldsom debatt. 11. januar ble de første FM-senderne slukket i Nordland, uten at debatten roet seg av den grunn. Forrige onsdag førte fiberbrudd til problemer med DAB-nettet i store deler av landet, og kulturminister Linda Hofstad Helleland gikk selv ut i krasse ordelag og sa at bruddet i fibernettet var «uakseptabelt».

Fiberbruddet førte også til at P4s FM-nett var nede i hele landet, i den samme tidsperioden.

Norkring lovet en ekstra reserveløsning, slik at en slik situasjon ikke skulle skje igjen.

Nå melder de at denne reserveløsningen vil være på plass denne uken.

- En tredje fibervei

- Den delen av nettet hvor det var brudd, skal forsterkes ved å koble sammen vårt nett med Telenor Satellite sitt nett. På den måten får vi en tredje fibervei inn, forklarer Ingrid Dietrichson, kommunikasjonsdirektør i Norkring.

Ifølge Norkring, som eier og drifter DAB-nettet, skyldtes feilen brudd i to uavhengige fiberkabler på samme tid, og menneskelig svikt i forbindelse med gravearbeid og feilretting.

- Er dere trygge på at noe lignende ikke vil skje igjen?

- Vi er trygge på at vi nå er enda bedre forsikret. Det vi opplevde i forrige uke var en høyst uheldig situasjon, hvor flere hendelser inntraff samtidig, og det var veldig lite sannsynlig at det skulle skje. Vi hadde to forbindelser inn, nå får vi tre, og da er vi enda bedre rustet, sier Dietrichson.

Vurderer ikke økonomisk tap

Kenneth Andresen, kanalsjef i P4, sier han er veldig trygg på at de i fremtiden vil unngå en situasjon som på onsdag, da hele FM-nettet deres også var nede.

På spørsmål om hvilke tap kanalen ble påført som følge av fiberbruddet, svarer han at dette ikke er et tap de regner på økonomisk.

- Vi synes alltid det er uheldig å ikke komme ut til lytterne. Det er selvfølgelig noen reklamer som ikke kom ut, men bruddet skjedde forholdsvis sent på kvelden. Det hadde vært noe annet om det skjedde på morgenkvisten, sier Andresen.

Problemene med radionettet skjedde kun en ukes tid etter at de første FM-senderne ble slukket i Nordland, 11. januar. Men forrige ukes DAB-problemer skal som nevnt ikke ha hatt sammenheng med DAB-omleggingen.

Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør i NRK, mener denne saken viser sårbarheten i det nasjonale kjernenettet vårt. Også han påpeker at situasjonen som inntraff var lite sannsynlig og skyldtes menneskelig svikt.

- Det kan man aldri gardere seg hundre prosent mot. Men med en ekstra kabel inn til stasjonen i Nittedal, er fremtidige brudd enda mer usannsynlig, sier Vasaasen.

Etter fiberbruddet fastholdt Norkring-sjef Torbjørn Ø. Teigen at DAB-nettet i Norge er robust, og uttalte at det er mer robust enn det gamle FM-nettet.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!