Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Håper ESA kan stoppe DAB: - Slaget er tapt

Mens europeiske kringkastere har opprettet en europeisk digitalradio-allianse, mener andre at DAB kun er en kort intermesso.

Påsken 1958:  Ryggsekker, medbrakt Kurér-radio og hjemmestrikkede gensere på togtur til påskefjellet i 1958. Foto: NTB/Scanpix
Påsken 1958: Ryggsekker, medbrakt Kurér-radio og hjemmestrikkede gensere på togtur til påskefjellet i 1958. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - DAB blir en kort intermesso, slår Morten Hoff i IKT Norge fast.

- Slaget om DAB er tapt, men uansett utfall er vi svært kritiske til prosessen, fortsetter han.

For snart ett år siden annonserte daværende kulturminister Thorhild Widvey at FM-nettet skulle stenges innen 2017.

Norge er foreløpig alene i verden om å slokke FN-nettet. Teknisk Ukeblad skriver imidlertid at Sveits trolig følger etter.

- Tilby DAB sammen med FM Europeiske kringkastere opprettet forrige uke en europeisk digitalradio-allianse.

Medlemmene er framtredende kringkastere og alliansen legger vekt på at DAB er framtidas teknologi i deres virksomhetsområder.

- Ettersom DAB blir det naturlige valget for forbrukere, ønsker vi at Europa omfavner dette og at produsenter tilbyr DAB sammen med FM i apparater og kjøretøy, sier BBCs radiodirektør Helen Boaden i en pressemelding.

Hun er valgt som president i Den europeiske digitalradio alliansen.
ESA kan sette ned foten I Norge ser DAB-motstandere som Hoff ut til å tape kampen, men mindre ESA setter ned foten.

Eftas overvåkingsorgan stiller nemlig spørsmål ved norske myndigheters plan om å tvinge radiolyttere til å kjøpe DAB-radioer. I et brev til den norske stat stiller ESA 13 spørsmål vedrørende digitaliseringen. Svaret kreves innen 23. mars, skriver Dagens Næringsliv.

Og Hoff står på sitt.

- DAB-teknologien ble utviklet på slutten av 80-tallet. Det er gammeldags og mye bedre å leve med FM-båndet for så å gå over til noe annet. Samtidig har man ikke gjort en ordentlig risikovurdering. I Sverige gjorde Riksrevisjonen en bred utredning og konkluderte med at de ikke fikk varslet befolkningen ved akutte behov. I Norge har man aldri hatt en slik utredning, og det er veldig merkelig, sier Hoff og fortsetter:

- Vi kaster millioner av kroner ut av vinduet, sier Hoff. 

Svenskene avventer I fjor sommer varslet svenskene  at de har besluttet å droppe overgangen til DAB+-radio - inntil videre.

Vedtaket ble formelt behandlet av den svenske Riksdagen denne måneden, og svenskene står på vedtaket. De vil ikke gå videre med å avvikle FM og erstatte det med DAB+ før de har sett hvordan overgangen går i Norge.

Selv om Hoff er sikker i sin sak, er det andre som har et helt annet syn på saken.

I 2005 satset Hans Christian Andersen hus og hjem på at DAB skulle bli framtidas radio i Norge. Prosjektet ble oppfattet som en fiasko og avistitler som «Tapte huset på DAB-radioer ingen vil ha» florerte. Etter fire år solgte han selskapet.

Nå går det endelig framover og den tidligere NRK-profilen er daglig leder i selskapet Sahaga, som representerer flere Radiomerker, eksklusivt i Norge, Sverige og Danmark.

- Ingen klagde på digital kamera - Da Stortingsmeldingen om digitalisering kom, startet jeg imidlertid opp radiovirksomhet igjen, har Andersen tidligere sagt til Finansavisen. I 2014 solgte han egne DAB-radioer for 3,6 millioner kroner. Overskuddet ble på en drøy million kroner, ifølge Finansavisen.

I dag ser han ingen negative sider ved DAB-radio.

- Jeg så heller ikke noe negativt ved at VHS forsvant i sin tid. Det var ingen som klagde da man fikk flere TV-kanaler, eller da kameraene ble digitale, sier Andersen til Dagbladet.

Nå går DAB-salget i riktig retning.

- I 2004 hadde jeg 25 prosent markedsandel og var en liten bedrift. Nå har jeg flere ansatte og en rullende økonomi, sier han.
- Trenger DAB Er du hundreprosent sikker på at DAB er den riktige framtidsløsningen?

Spørsmålet går til Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge. Hun er sikker i sin sak.

- Ja, og det er vi ikke alene om å være sikre på, mange av de framtredende kringkasterne i Europa mener det samme, sier Hagerup.

- Kringkastere er veldig tydelige i sitt valg. Man trenger DAB i framtida. Det gjelder ikke bare Norge, men også land som Sverige, Danmark og Storbritannia, sier hun og fortsetter:

- Spørsmålet om digitalisering er utredet i tre Stortingsmeldinger og ni kulturministere har vært gjennom det, i tillegg har alle myndigheter som er relatert hatt befatning med det.

Seks av ti I dag har seks av ti norske husstander DAB-radio og tall fra TNS Gallup viser at det ved utgangen av 2015 var om lag 2,8 millioner slike radioer i Norge. For tre år siden var tilsvarende andel om lag 0,8 millioner DAB-radioer.

Seks av ti, er det egentlig så mange?

- Det er i hvert fall over kravet. De som driver med radio ønsker å gi lytterne sine trygge rammer. Det er store prosesser i sving for å etablere et nytt distribusjonssystem. Med så store prosesser legges det vekt på at dette er teknologi som skal være i bruk i lang tid, sier Hagerup.

Avdelingsdirektør i NRK, Øyvind Vasaasen er helt enig.

- Vi er helt åpne for at det på et tidspunkt vil komme ny teknologi, men vi er helt sikre på at digitalradio vil vare i mange år. Digital radio er debattert i Stortinget en rekke ganger og svært godt utredet, sier Vasaasen og legger til:  

- Det viktigste for oss er å få et godt innhold til lytterne våre.

- Trenger DAB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!