- Håper jeg ikke blir politianmeldt

VG-redaktør brøt aksjeloven da kona kjøpte i Schibsted.

SA IKKE FRA: VG-redaktør Bernt Olufsen (55) plikter å si fra til Børsen når han eller hans nærmeste kjøper aksjer i VGs eierselskap Schibsted. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SA IKKE FRA: VG-redaktør Bernt Olufsen (55) plikter å si fra til Børsen når han eller hans nærmeste kjøper aksjer i VGs eierselskap Schibsted. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Fagbladet Journalisten har i dag avslørt at ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen (55), ikke meldte fra til Oslo Børs da kona Jorunn Stølan (56) kjøpte aksjer i VGs eierselskap Schibsted.

Det er et brudd på verdipapirhandelloven, som sier at alle såkalte primærinnsidere - personer som sitter i ledelse eller styre i et selskap, eller på annen måte har tilgang til eksklusiv informasjon fra selskapets indre liv - må si fra til Børsen når de selv eller deres nærmeste kjøper aksjer i selskapet.

- Når jeg kjøper aksjer gjennom ordningen for Schibsted-ansattes for aksjekjøp, blir dette rapportert automatisk til Oslo Børs. Jeg var ikke klar over at jeg selv må rapportere konas aksjekjøp, sier Olufsen til Dagbladet som forklaring på det som har skjedd.

- Bør ikke være et problem
Oslo Børs varsler alle brudd på meldeplikten til Kredittilsynet, som enten anmelder forholdet til politiet eller, i mindre grove tilfeller, gir vedkommende en advarsel. Ifølge Journalisten ser tilsynet generelt alvorlig på brudd på meldeplikten.

Olufsen sier til Dagbladet at han tar ansvar for feilen som har skjedd, og at han håper han ikke blir politianmeldt.

- Jeg får ikke håpe det skjer. Jeg er for tida på ferie og har ikke hatt anledning til å vurdere om jeg virkelig bør frykte en anmeldelse, sier Olufsen, som har vært ansvarlig redaktør i VG siden 1994.

- Er det et generelt problem som primærinnsider i et selskap, å holde oversikten over sine nærmestes aksjekjøp i selskapet?

- Nei, det bør det ikke være, sier Olufsen.

Kona er også VG-ansatt
Også Stølan, som er journalist, er ansatt i VG. Hennes aksjehandel skal ha skjedd i forbindelse med Schibsted-konsernets årlige tilbud til de ansatte om å kjøpe rabatterte aksjer.

Hun har i en periode eid 819 Schibsted-aksjer som ikke ble meldt inn til Oslo Børs før det skjedde i forbindelse med  nye aksjekjøp i sommer.

Ifølge Journalisten eier VG-redaktørens kone nå 1310 Schibsted-aksjer, som er verdt 91.500 kroner med fredagens kurs. Olufsen selv eier 15536 Schibsted-aksjer, verdt cirka 1.1 millioner kroner.

- Jeg er ingen aksjetrader og eier ingen aksjer i andre selskaper enn Schibsted, påpeker Bernt Olufsen.