- Håper jeg ikke får ei kvise på nesa

Snart får du se Kathrine Moholt i HD.

SPRAYER PÅ: Det glassklare HD-formatet tvinger sminkør Kari Ocskay til å gjøre som billakkerene; spraye sminken på programleder Kathrine Moholt ved hjelp av luft. Foto: Steinar Buholm
SPRAYER PÅ: Det glassklare HD-formatet tvinger sminkør Kari Ocskay til å gjøre som billakkerene; spraye sminken på programleder Kathrine Moholt ved hjelp av luft. Foto: Steinar BuholmVis mer

|||Til nå har TV2 ligget svært lavt i utviklingen av High Definition-TV, HD. Med premieren på «Allsang på grensen», torsdag 25. juni, er de i gang med den svært kostbare satsingen.

Programleder Kathrine Moholt er spent, men stoler på det nye våpenet til TV2s sminkør.
- Klart jeg er spent. Bildene blir jo sykt klare, sier Moholt til Dagbladet når vi møter henne i TV2s sminkerom.
- Jeg håper jeg ikke får ei kvise på nesa, det vil jo synes veldig godt, smiler «Allsang på grensen»-programlederen.

Først ut

Sangprogrammet fra Fredriksten Festning i Halden blir det første norskproduserte TV-programmet i HD. Utover sommeren vil en rekke sports og underholdningsprogram bli produsert i formatet som gir glassklare bilder og bedre lyd. TV2 raser dermed fra NRK, som venter til høsten 2010 med å sende enkeltprogrammer i HD.

HD fungerer som et forstørrelsesglass og stiller krav til pinlig nøyaktighet i ansiktssminke og kulisser.
- Har du nesehår eller uren hud, vil TV-seerne se det med HD, sier TV2-sminkør Kari Ocskay, og henvender seg til Kathrine Moholt i stolen foran henne:
- Men du Kathrine har ingen til å frykte. Det er ingen som tar seg så godt ut som deg, sier hun.

Ocskay regner med å bruke dobbelt så mye tid på å sminke programledere og gjester som skal filmes av HD-kamera. For å unngå at sminken legger seg i porer og rynker, tas et helt nytt apparat i bruk. Det er ikke nok med en tradisjonell svamp. Som ved billakkering sprayes nå sminken på med en såkalt «Air brush».
-Jeg er trygg på at TV2s sminkører er godt forberedt, smiler Kathrine Moholt.

Svært kostbart

Ocskay regner med å bruke dobbelt så mye tid på å sminke programledere og gjester som skal filmes av HD-kamera. HD-sendingene fra TV2 vil gå i en parallell kanal til hovedkanalen. RiksTV er første distributør TV2 har avtale med, men vil nå tilby alle distributørene TV2 HD. I første rekke er det sport og underholdning som vises i glassklare bilder.

- Skal vi legge fullstendig om til HD i hele TV2-systemet snakker vi om et tresifret millionbeløp. Derfor starter vi i litt mindre skala, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy.
- NRK sier alt de lager skal være i HD i 2015. Blir det for ambisiøst for TV2?
- Vi har ikke satt en endelig dato for full HD i TV2, men vi kommer helt sikkert til å nå det samme målet.
- TV2 skal nå kutte nye 150 millioner kroner. Hva betyr dette for HD-satsingen?
- Vi må ha to tanker i hodet samtidig, både gi gass og bremse. Det ville være ille om produksjonsutviklingen stopper opp fordi om vi skal kutte kostnader. Da vil vi sage over greina vi sitter på, sier Indrøy.