FORFATTER: Hans Olav Lahlum deltar i flere arrangementer under helgens Krimfestival. Foto: Jacques Hvistendahl
FORFATTER: Hans Olav Lahlum deltar i flere arrangementer under helgens Krimfestival. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Håper på å bli solgt i Nord-Korea

Forfatterne Hans Olav Lahlum og Jens Lapidus snakker om norsk og svensk krimsuksess i utlandet.

(Dagbladet): - Jeg fikk jo nå tilbud om å bli oversatt til koreansk. Det hadde jeg ikke trodd jeg skulle få oppleve med det første. Jeg tror heller ikke det hadde skjedd hvis det ikke hadde vært for at det er en del andre norske forfattere som har fått internasjonal oppmerksomhet.

Uten for caféen Halvbroren i Oslo sentrum står forfatter og historiker Hans Olav Lahlum, gjenkjennelig antrukket med briller og sydvest. Jens Lapidus, den svenske forfatteren og advokaten, står ved siden av i dress, slips og frakk.

- Jeg spøker med at selv om boka skal selges i Sør-Korea, håper jeg det kan være en spillovereffekt så jeg kan få solgt tre-fire eksemplarer til Nord-Korea også, fleiper Lahlum.

- De kan jo fly over Nord-Korea og slippe dem ned, svarer Lapidus kjapt.

- Jeg ser heller for meg en fyr med ryggsekk som kan smugle dem over grensen, sier Lahlum og ler.

Krimfestivalen
Både Lahlum og Labidus deltar i helgens Krimfestival i Oslo. Lapidus er her  for å snakke med Chris Tvedt om advokater og krim, mens Lahlum deltar på flere arrangementer i løpet av hegla. Til Dagbladet spekulerer de to i hva suksessoppskriften bak nordisk krim kan være.

Lapidus, forfatteren bak bøker som «Raske penger» og «Livet deluxe», tror noe av nøkkelen ligger i at både norske og svenske forfattere tar krim på alvor.

- Man gjør ikke bare som James Patterson, slenger ut to bøker i året, og ser hvordan det går. Vi tar det seriøst og prøver å løfte det til et nivå der det blir god litteratur også, sier Lapidus.

- Du har både i Norge og Sverige krimforfattere som skriver ut i fra en faglig bakgrunn. Jeg står nå ved siden av en advokat som skriver krim basert på det, og jeg er historiker som skriver historisk krim, sier Lahlum.

- Også har jo krimsjangeren blitt internasjonal, tilføyer han.

Tar tid
Forfatterne er også opptatte av at det tar tid for nordiske forfattere å etablere seg på den internasjonale arenaen.

- Det er ganske lenge siden mine bøker ble solgt i Italia for eksempel, men jeg tror ikke boken har kommet enda, forteller Lahlum.

Lapidus forklarer at de internasjonale forlagene legger langsiktige lanseringsplaner, gjerne 3-4 år i forveien.

- Og da skal de kanskje slippe en annen norsk historisk krimforfatter. Da passer det ikke å slippe Lahlum samtidig. Da kommer du kanskje ut neste år i stedet, sier han.

Det var jo sånn for Jo Nesbø. Det gikk jo i rykk og napp, sier Lahlum.

Det tar noen bøker. Det var det samme med svenske Camilla Läckberg. Det tar en fem seks bøker før det begynner, sier Lapidus.

Helgens krimfestival kan du følge live på DBTV

TAR TID: Den svenske forfatteren, Jens Lapidus, mener det tar tid for skandinaviske forfattere å etablere seg utenlands.  Foto: Jacques Hvistendahl
TAR TID: Den svenske forfatteren, Jens Lapidus, mener det tar tid for skandinaviske forfattere å etablere seg utenlands. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer