Håper på norsk seier i kveld

Her er forfatternes favoritter til Nordisk Råds litteraturpris

NORSK KANDIDAT: Øyvind Rimbereid er nominert for andre gang. Denne gangen for diktboka «Jimmen». Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
NORSK KANDIDAT: Øyvind Rimbereid er nominert for andre gang. Denne gangen for diktboka «Jimmen». Foto: Oddmund Lunde / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg tror at Vibeke Grønfeldt vinner. Jeg tror litt på det at backlisten ubevisst har noe å si for avgjørelsen, og hun har et langt og veldig godt forfatterskap i ryggen. Grønfeldt skriver på en spesiell måte som jeg tror gjør henne til en sterk kandidat, sier Jan Kjærstad til Dagbladet.

Forfatteren vant selv Nordisk råds litteraturpris i 2001 for «Oppdageren», den siste boka i trilogien om Jonas Wergeland. I kveld deles litteraturprisen ut for 50-ende gang, denne gangen på Islandsk jord.

Tre norske kandidater Poeten Øyvind Rimbereid og forfatteren Merethe Lindstrøm er Norges kandidater i Reykjavik - begge nominert for andre gang. Poeten Rawadna Carita Eira fra Brønnøysund er nominert for det samiske språkområdet, og kan med andre ord også sørge for at prisen havner i Norge.

Les Dagbladets anmeldelse av Øyvind Rimbereids «Jimmen».

Les Dagbladets anmeldelse av Merethe Lindstrøms «Dager i stillhetens historie».
 
- Vi har tre gode norske kandidater. Jeg er på samme forlag som Merethe Lindstrøm, så jeg heier litt ekstra på henne, sier Kjærstad.

Tipper på svensk Bjørnson-biograf Edvard Hoem forteller at han har «gravd seg litt for dypt» i Bjørnson-materien til at han har oversikt over alle de nominerte. Likevel drister han seg til å peke ut noen favoritter.

KANDIDAT FOR DET SAMISKE SPRÅKOMRÅDET: Poeten Rawadna Carita Eira fra Brønnøysund er nominert for det samiske språkområdet, og kan med andre ord også sørge for at prisen havner i Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KANDIDAT FOR DET SAMISKE SPRÅKOMRÅDET: Poeten Rawadna Carita Eira fra Brønnøysund er nominert for det samiske språkområdet, og kan med andre ord også sørge for at prisen havner i Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- For meg er det to kandidater som er opplagte favoritter, og det er svenske Katarina Frostenson og norske Øyvind Rimbereid. Katarina har skrevet betydelige bøker før, og Rimbereid har vist seg å være en poet i særklasse. Merethe Lindstrøm er fremdeles veldig ung, men det ville ikke overraske meg om hun også er en sterk kandidat, sier Hoem.

- Det blir spennende å se. Dette blir bare ukvalifisert gjetting fra min side, men jeg spådde riktig på hvem som kom til å vinne Nobelprisen i litteratur, så nå er jeg kanskje blitt litt overmodig, humrer han.

Heier på Rimbereid Prismottakeren utpekes av en sammensatt bedømmingskomite, og vinneren mottar 350 000 danske kroner i prispenger. Forfatter Olaug Nilssen har« ikke peiling på hvem som vinner», men benytter anledningen til å heie på sin tidligere kollega, Øyvind Rimbereid.

NORSK KANDIDAT: Forfatter Merethe Lindstrøm er nominert til Nordisk råds litteraturpris for andre gang for boka «Dager i stillhetens historie». Foto: Lars Eivind Bones
NORSK KANDIDAT: Forfatter Merethe Lindstrøm er nominert til Nordisk råds litteraturpris for andre gang for boka «Dager i stillhetens historie». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Han er en av de få poetene jeg leser fast, og han hadde fortjent en sånn utmerkelse, konstaterer hun.

Forfatterforeningens avtroppende leder, Anne Oterholm, har lest flere av de nominerte bøkene, men tør ikke å spå hvem som vinner.

- Jeg har ikke lest alle, men de jeg har lest holder høy kvalitet. De norske bøkene er veldig gode, og jeg blir selvfølgelig veldig glad hvis det er en av dem som vinner.

Norsk vinner i 2009 Merethe Lindstrøm fikk nylig Kritikerprisen for sin bok «Dager i stillhetens historie», en pris både Karl Ove Knausgård og Øyvind Rimbereid var nominert til.

Per Petterson var den siste nordmannenen som fikk Nordisk råds litteraturpris i 2009. Krimforfatter Tom Egeland mener at statistikken dermed bør tale til fordel for de norske kandidatene.

- Jeg er jo patriot, og de er alle i høyeste grad verdige vinnere. Nordisk råds litteraturpris er den mest høythengende litteraturprisen i Norden, og det er klart at mange forfatterskap har nytt godt av den anerkjennelsen og pr-en som ligger i en så prestisjefylt pris.