SELGES: Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon på Sotheby's 2. mai. Nå håper Simon Shaw ved auksjonshuset Sotheby's at maleriet blir kjøpt av et museum. Foto: Sothebys / Scanpix
SELGES: Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon på Sotheby's 2. mai. Nå håper Simon Shaw ved auksjonshuset Sotheby's at maleriet blir kjøpt av et museum. Foto: Sothebys / ScanpixVis mer

Håper «Skrik» blir solgt til et museum

Sjef for auksjonshuset Sotheby's vil at verket skal sees av flest mulige.

(Dagbladet): - Det hadde vært fantastisk om et museum kunne kjøpt «Skrik», forteller Simon Shaw, senior visepresident ved auksjonshuset Sotheby's til Dagbladet.

Tirsdag ble det kjent at Petter Olsen skal selge sin originalversjon av «Skrik» på Sotheby's 2. mai.

På telefon fra New York poengterer Shaw at alle de tre øvrige versjonene av «Skrik» i dag er plassert i Norge.

- Thomas Olsen (far til Petter Olsen, red. anm.) ønsket - i samråd med Munch selv - at Munchs kunst skulle ble bedre kjent utenfor Norge. Det var også derfor Olsen i 1939 ga «Det syke barn» til Tate i London. Dette er også et mål Petter Olsen deler, forteller Shaw.

- Store kunstsamlere Shaw sier at de derfor hadde blitt fornøyde dersom et museum kjøper «Skrik».

- Å få gjort «Skrik» tilgjengelig på et museum ville ha vært tilfredsstillende, sier han.

Sotheby's har allerede fått henvendelser fra en «håndfull» interessenter. Shaw vil ikke si om disse henvendelsene har kommet fra privatpersoner eller museer, men åpner for at også private samlere kan være blant de som har lyst til å kjøpe.

- I tillegg til museer er det mest sannsynlig at verket vil appellere til de store kunstsamlerne i verden, sier Shaw.

- Markedet avgjør Sotheby's meldte tirsdag at de venter å få minst 80 millioner dollar - eller 450 millioner kroner - for verket, men i norske medier har det blitt spekulert i om prisen kan stige opp til én milliard kroner.

- Forventer dere at prisen vil øke?

SELGER: Petter Olsen skal selge «Skrik» fra sin private samling. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SELGER: Petter Olsen skal selge «Skrik» fra sin private samling. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Et maleri som dette, av et så anerkjent internasjonalt format, er vanskelig å verdsette. Men vi har sett at andre store verk har blitt gjenstand for stor konkurranse. Til slutt er det markedet som vil avgjøre, sier Shaw.

Familiekonflikt «Skrik» og resten av Olsen-familiens Munch-samling har skapt konflikt mellom Petter og broren Fred. Olsen.

Etter en opprivende rettssak måtte Fred. se lillebror beholde størsteparten av familiens unike Munch-samling, verd nær en milliard kroner.

Da Dagbladet var i kontakt med Petter Olsen i formiddag ønsket han ikke å kommentere saken, men i en pressemelding fra Sotheby's har han uttalt følgende:

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og dets kraft og energi har bare økt over tid. Nå føler jeg at tiden har kommet for å tilby resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette enestående verket.

ANSVARLIG FOR SALGET: Sotheby's Simon Shaw sier at det til slutt er markedet som vil avgjøre prisen. Bildet er fra 1999. Foto: Martin Tystad, SCANPIX
ANSVARLIG FOR SALGET: Sotheby's Simon Shaw sier at det til slutt er markedet som vil avgjøre prisen. Bildet er fra 1999. Foto: Martin Tystad, SCANPIX Vis mer