TALLENES TALE: Jakten på sperregrense og vippeposisjon gikk ikke helt som forventet på MDGs valgvake. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
TALLENES TALE: Jakten på sperregrense og vippeposisjon gikk ikke helt som forventet på MDGs valgvake. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer

Miljøpartiet De Grønne

Håpet er likevel lysegrønt

Men medvinden er for laber for MDG.

Kommentar

Én seier må Miljøpartiet De Grønne kunne innkassere i årets valgkamp. Partiet har satt klimaspørsmålet på dagsordenen hos alle partier.

Blant alle de store med «grå» klimapolitikk, ser man nå tendenser til «fifty shades of green». Konklusjonen på en undersøkelse utført av kommunikasjonsbyrået Zynk viser at miljø er den saken som har fått aller mest omtale. En NRK-undersøkelse har vist at velgerne holder miljø som nest viktigste valgkampsak, bare slått av skole.

Er MDGs insisterende klimafokus tatt på alvor av flere enn kaffelattedrikkende veganere i urbane strøk? Motstanden fra det økonomiske etablissementet har vært stor, grensende til hatsk. Finansmannen og investoren Jan Petter Sissener er blant dem som har drevet høylytt kampanje mot MDG. Etter partiets inntreden i byrådet i Oslo har Sissener omtalt de grønne som «en gjeng suppehuer» og «grønne kommunister». Andre kaller dem «vannmeloner», grønne utenpå og røde på innsida.

Selv om oljeminister Terje Søviknes (Frp) raljerer mot dem i debatter og kaller dem drømmere, har den økonomiske eliten blitt tvunget til å ta innover seg at oljevirksomheten ikke blir like lønnsom i åra som kommer. Ikke alle oljeanalytikere deler oljelobbyens optimisme. Om de fleste er enige om at MDGs ultimatum om stans i nye utvinningsprosjekter innen 15 år er for radikalt, er det likevel flere som har innsett at et grønt skifte er nødvendig. Paris-avtalen, økt fokus på klima, og lavere produksjonskostnader for sol-, vind- og batteriteknologi kan øke tempoet i omstillingen, blir det påpekt.

MDG burde ha fått større medvind fra amerikanske værnyheter. Man må være like forstokket i klimaspørsmål som USAs president Trump og hans miljøminister Scott Pruitt for ikke å innse at orkanene Harvey og Irma har sammenheng med global oppvarming. Vårt eget klima, med 27 regndager i juni i Bergen, peker også i en urovekkende retning. Flere norske velgere, særlig i yngre årsklasser, frykter framtida og ser på MDG som ett av partiene som tar klimasaken på det alvor som er påkrevet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.