GLAD TRIO: Fra venstre Erling Valvik fra Cultiva, kulturskoleleder Ronnie Jacobsen og varaordfører Jørgen H. Kristiansen, med utlånt kjede rundt halsen.
GLAD TRIO: Fra venstre Erling Valvik fra Cultiva, kulturskoleleder Ronnie Jacobsen og varaordfører Jørgen H. Kristiansen, med utlånt kjede rundt halsen.Vis mer

Håpets stratocaster

I Kristiansand går Blå Kors foran med en egen kulturskole.

Kommentar

KRISTIANSAND (Dagbladet)

Det er ikke hver dag Kristiansand Kommune gir fra seg en Fender Stratocaster. Men det gjorde den i går, som en åpningsgave til byens nye kulturskole. Den er startet av Blå Kors, en velkjent og godt likt aktør i sørlandsbyen. I to år har organisasjonen forberedt en skole for «rytmisk musikk». Den ble i går åpnet da en rød silkesnor ble klippet over av varaordfører Jørgen H. Kristiansen (KrF) - iført ordførerkjede, for anledningen utlånt av ordføreren (byen har bare ett).

Kulturskolen er finansiert med midler både fra kommunen og fra byens kulturelle pengesekk Cultiva, som vil bidra med rundt to millioner kroner i løpet av de tre første åra. Det spesielle med Posebyen Kulturskole, som den heter, er at den vil konsentrere seg om barn og unge med det som kalles «utfordrende familiesituasjoner». Altså barn og unge som sliter med rus og andre trøblete forhold i hjemmet.

–Vi reparerer ofte de voksne, men hvis vi kan redde unge mennesker ved å sette i gang kulturaktiviteter, er det verdt det, sa Arvid Solheim, leder for Blå Kors under gårsdagens åpning.

Ledelsen for Kristiansand Kulturskoler, som har rundt 1900 elever, er glade for tiltaket. Det hersker bred enighet om at de vanlige kulturskolene ikke når fram til alle ungdomsmiljøer og at viktige grupper faller utenfor. Administrerende direktør for Cultiva, Erling Valvik, understrekte de samfunnsøkonomiske aspektene ved å fange opp barn som strever på et tidlig tidspunkt. Altså før de blir en belastning. Og at det offentlige ikke alltid subsidierer der den sosiale nøden er størst.

For Cultiva passer prosjektet perfekt inn i organisasjonens program, som tar sikte på å gjøre Kristiansand til «barnas kulturby». I målsettingen står at man vil støtte «tiltak og prosjekter som i særlig grad vil styrke barn og unges livssituasjon gjennom å fremme deres kreativitet, kulturelle deltakelse, opplevelse og utvikling.» I programmet framheves også at midler skal «brukes til å løfte de grupper barn og unge som har de største levekårsproblemene».

Nå en idealistisk organisasjon som Blå Kors går inn i kulturskole-bransjen, er det også med håp om dette pilotprosjektet vil inspirere andre byer til å følge etter. Foreløpig er 45 elever påmeldt til undervisningen som starter i september. Man har innført en egen stipendordning, som vil hjelpe økonomisk vanskeligstilte. Skolen har kapasitet til 200, og daglig leder for skolen, Ronnie Jacobsen, har godt håp om å nå målsettingen. Han har selv vokst opp i mørke kår, men ble reddet av musikken, som han uttrykker det.

Jacobsen er en fremragende gitarist, noe han i går viste på scenen sammen med en av de fire profesjonelle musikerne som vil fungere som skolens faddere, Bjørn Charles Dreyer. De andre er Johnny Sjo, Tommy Kristiansen og Karl Oluf Wennerberg, alle kjente musikere. De vil lede workshops etter slagordet «sammen finner vi tonen». Eller som det lyder i Salomos Høysang, sitert på veggen til Blå Kors’ flotte konsertlokale: «Hans banner over meg er kjærlighet

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.