Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Håpløs kamp mot velgerne

Ingress

Meninger

 Thailand, et stort og viktig land i Sørøst-Asia, herjes igjen av politiske opptøyer. Det er den konservative elitens uavbrutte maktkamp mot den nyrike politiske oppkomlingen Thaksin Shinawatra og rødskjortene, som ingen ende vil ta.
Til elitens fortvilelse forsto Thaksin folkestyret og moderne politikk i motsetning til dem. Hvis man tilfredsstiller drømmene til store grupper velgere, sanker man mange stemmer. Thaksin lovte - og gjennomførte - rimelige lån for fattige bønder, gratis skolegang og helsestell. Naturligvis stemmer de da på ham og hans etterfølgere. Han har fått en trofast velgerskare i nord og øst i landet.

Eliten kaller det korrupsjon, de kaller det å dele ut statens penger for å sanke stemmer. (Den gamle eliten pleide å kjøpe stemmene.) Men dette heter sosial utjamning. Det er politikkens kjerne å omforme samfunnet.
Milliardæren Thaksin er utvilsomt en populist, og han er dømt for korrupsjon. Dessverre er Thailands politiske kultur gjennomsyret av grådighet og korrupsjon. Et nødvendig rettsoppgjør med dette ville imidlertid sette utallige på tiltalebenken - side om side med Thaksin.

Nå holder den monarkistiske eliten gående et farlig spill om makta, der de leker med krutt i det thailandske samfunnet. De utfordrer den folkevalgte statsministeren, nå Yinglock Shimawatra, lillesøstera til Thaksin, og krever hennes avgang. Nepotisme er utbredt på begge sider i Thailand. Men Yingluck vant altså siste valg, hun nedkjempet et forslag om mistillit torsdag og har et klart parlamentarisk flertall.
«Gulskjortene», som de kalles, kjemper mot folkestyret og de demokratiske institusjonene. De har tapt fem valg på rad mot «rødskjortene», og, som de har gjort før, ber de da om hjelp fra andre makter enn folket; de tyr til de militære og til domstolene. Nå ber de, i egen politisk avmakt, offiserene om å gjennomføre enda et militært kupp. Da bør utlandet, også vesle Norge, gi de militære en klar advarsel om å falle for fristelsen og forklare dem følgene. På høflig og diplomatisk vis bør man også forklare lederne for de gule hva slags farlig politisk spill de holder på med, om nødvendig tilført dem med spisepinner og i en kruttsterk sursøt saus. Et nytt militært kupp i Thailand løser virkelig ingen ting. Og de militære har vist seg udugelige til å styre landet.