- Håpløs med tekniske ting

Desmond Llewelyn (83) har vært supermekanikeren «Q» i 16 James Bond-filmer. Selv er han håpløst teknisk ubegavet: - Jeg har problemer med å skru på TV-en.

Licence to thrill

Llewelyn har spilt mot Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton og Pierce Brosnan - og det finnes knapt en person som er bedre egnet til å svare på det evige spørsmål:

- Hvem er den beste Bond?

- Umulig å si: De som så Connery først, liker ikke Moore, de som så Moore først, liker ham best. Jeg mener Timothy Dalton var nærmest Ian Flemings originale James Bond. Han var den mest realistiske. Med Brosnan er fantasifiguren gjeninnført, han blir såvidt bustete på håret. Men alle er flinke, sier Llewelyn.

30 minutter

Og «glemmer» å nevne Lazenby, som spilte hovedrollen i «James Bond i hemmelig tjeneste» i 1969.

- Han var en bilselger, ingen skuespiller, men fikk straks stjernenykker og oppførte seg forferdelig under innspillingen. Men filmen ble ålreit, den.

For sin egen del liker han «Licence to Kill» fra 1989 best, den eneste filmen der «Q»-figuren deltar mer enn i et par scener.

- Jeg har regnet ut at jeg til sammen er med i om lag 30 minutter av 16 Bond-filmer, og halvparten av dette fikk jeg i «Licence to Kill». Jeg var forferdelig skuffet da jeg ble klippet bort fra «Live and Let Die»...

Likevel, på disse 30 minuttene har Llewelyn skapt seg en karriere som andre smårolleinnehavere bare kan drømme om.

Heldig

- Jeg var heldig, for jeg var 50 år da jeg fikk min første rolle i en Bond-film. Hadde ikke det skjedd ville karrieren har stoppet for lenge siden.

Og 83-åringen elsker å bli behandlet som en verdensstjerne, med reiser og hotellopphold som han selv ikke ville hatt råd til, hver gang en ny film har premiere.

Godt betalt

- Så du har ikke blitt rik på dette?

- Jeg jobber to, tre dager hvert annet år med Bond-innspillingene. Ut fra arbeidsmengden må jeg si at jeg har fått svært godt betalt. Men jeg er ikke rikere enn at jeg tar bussen eller T-banen når jeg skal noe sted.

I «Tomorrow Never Dies» har «Q» utviklet en liten sølvgrå mobiltelefon som Bond kan fjernstyre sin skuddsikre bil med. Førstnevnte av typen Ericsson, bilen er en BMW 750 - to selskaper som betaler millioner for å få sine produktmerker synlige i Bond-sirkuset.

- Det blir kanskje litt mye reklame etter hvert, men så lenge filmene beholder sin underholdningsverdi, synes jeg ikke det gjør noe, sier Llewelyn.