Håpløshetens Egypt

Ingress

Meninger

EGYPT HAR FØYD seg inn i rekka av land der den politiske, militære og økonomiske situasjonen bare ser ut til å forverre seg. Samtidig  er utenverdenen like hjelpeløs eller splittet som når det gjelder Syria, Irak og Libanon.

SELV OM dagliglivet går nesten som normalt flere steder i Egypt, blir situasjonen i landet farligere og farligere dag for dag. Dette gjelder nødvendigvis ikke antall drepte eller skadde, men vi er også vitne til en situasjon der forsøket på demokrati er i ferd med å falle i grus, der polariseringen øker og de militære tiltar seg stadig mer av makta. Det gjør de ikke bare ved hjelp av våpen, men med en propagandamaskin - anført av mediene - som peprer løs på alt og alle som har med regimekritikk å gjøre.

DET BEKYMRINGSFULLE er at denne taktikken ser ut til å virke. Mens mange intellektuelle, liberale og sekulære fra middelklassen tar avstand fra volden og frykter et nytt militærdiktatur, synes det som om svært mange Mursi-motstandere nå retter sitt sinne utelukkende mot Det muslimske brorskap og dets tilhengere. Vi har sett flere eksempler i helga der sivile har opprettet kontrollposter og borgerverngrupper for å forhindre Mursi-tilhengerne i å marsjere. De er rett og slett lei all volden og mener hæren og sikkerhetsstyrkene er de eneste som kan beskytte dem. Når den midlertidige statsministeren Hazem el-Beblawi prøver å finne en måte å forby brorskapet på, blir han bifalt av svært mange.

USA KRITISERER de militæres framferd, men bruker ikke trusselen om å stanse økonomisk hjelp for å få genralene til å dempe maktbruken. EU har begynt å røre på seg og planlegger å fryse lån og bistand verdt fem milliarder dollar. Araberverdenen er splittet. Qatar støtter brorskapet, også økonomisk. De andre landene på Den arabiske halvøy, anført av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, gir generalene sin fulle støtte og er klare til å pøse inn penger og våpen om det er behov for det.  

I ØYEBLIKKET finns det ingen utgang på Egypt-konflikten, som mange spår kan vare i måneder eller år. Et srekkscenario er at militante islamistgrupper fra nabolandene finner veien til de gamle faraoenes rike og at grupper innen brorskapet blir så radikalisert at de tyr til mer vold. Og i mellomtida oppforder som vanlig FN partene til «besinnelse». 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.