Happy Times Hotel

Melankolsk komedie med umake parhester.

Den aldrende Zhao vil gjerne gifte seg. I stedet pådrar han seg en blind jentunge.

Zhang Yimou, som med bl.a. «Ju Dou», «Bak den røde lykten» og «Veien hjem» internasjonalt har markert seg som den kanskje fremste representanten for kinesisk film, går både stillferdig og merkverdig i svingene med «Happy Times Hotel» - et komidrama uten politiske over- og undertoner vi er vant til fra den kanten.

Zhao (Zhao Benshan) gjør seg større enn han er, der han frir til en ferm kvinne og lover henne et storslagent bryllup. Til det trengs penger, og sammen med en kamerat innreder han en forfallen buss til elskovsrede for betalende unge par - en geskjeft som ikke går helt etter planen. Hans utkårede har en stedatter i huset, unge Wu, forlatt av sin far, som Zhao nå lover en jobb på sitt ikke-eksisterende «Happy Times Hotel». Ved hjelp av venner innbiller han henne at hun har en viktig jobb som massøse. Hver dag kommer kameratene og lar seg kna, mens de betaler Wu med papirlapper.

Tanken på at en ung kvinne anno 2002 skulle finne det fantastisk å behage ukjente menn hun ikke kan se, er noe søkt. Men Zhangs film er ikke seksuelt spekulativ, og dessuten forstår jo Wu mer enn herrene tror. Regissøren konsentrerer seg heller om et spirende samhold mellom to på hver sin måte hjelpeløse individer og de omkringståendes tafatte forsøk på å lette tilværelsen for et menneske.

Av dette oppstår bittersøt komikk og varme øyeblikk i en uvanlig fortelling fra kinesisk storbymiljø.

Det hele upretensiøst godmodig, muligens et hvileskjær fra Zhang mens vi venter på større prosjekter.

WU: Wu spilles av Dong Jie.