FOLKETS MANN: Siden han for første gang var å se på NRK-skjermen i «Tore på sporet» i 1996, har Tore Strømøy (52) hatt om lag én million seere med seg hele tida. Søndag 6. januar er han tilbake med ny sesong av serien.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOLKETS MANN: Siden han for første gang var å se på NRK-skjermen i «Tore på sporet» i 1996, har Tore Strømøy (52) hatt om lag én million seere med seg hele tida. Søndag 6. januar er han tilbake med ny sesong av serien. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Har aldri blitt kalt sexy

Men nå er Tore (52) tilbake på sporet.

(Dagbladet): - Hvis du ikke sitter igjen med en veldig god følelse etter dette programmet, skal jeg betale lisensen din, sier Tore Strømøy (52) til Dagbladet.

NY SESONG: I den første episoden av ny sesong, hjelper programleder Tore Strømøy australske Tanya Williamson med å finne sin pappa. Foto: Øivind Olsson / NRK
NY SESONG: I den første episoden av ny sesong, hjelper programleder Tore Strømøy australske Tanya Williamson med å finne sin pappa. Foto: Øivind Olsson / NRK Vis mer

6. januar er trønderen tilbake på tv-skjermen med ny sesong av «Tore på sporet», en av NRKs største seersuksesser gjennom tidene. Seertallet har ligget jevnt på like over én million.

- Siste sesong På nyåret er det fire år siden Tore sist var på sporet. Denne gang er både publikum og den animerte maskoten Tore sporhund tatt bort. I studio sitter bare Strømøy.

BORTE: I 2005 ble Tore sporhund en fast del av programmet. Nå er den animerte hunden ikke lenger en del av «Tore på sporet».
Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet.
BORTE: I 2005 ble Tore sporhund en fast del av programmet. Nå er den animerte hunden ikke lenger en del av «Tore på sporet». Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet. Vis mer

- Har du aldri kjent at du vil ha en pause?

- Det kjenner jeg hver gang. Og hver gang sier jeg at dette er siste gang. Det sier jeg nå også. Men du må ikke stole på meg. Det sa jeg jo også gangen før det, og gangen før det, ler Strømøy.

HVER GANG VI MØTES: Premiere på TV 2 lørdag 5. januar. Foto: TV2
HVER GANG VI MØTES: Premiere på TV 2 lørdag 5. januar. Foto: TV2 Vis mer

Strømøy har fått daglige henvendelser fra mennesker verden over etter at programmet først ble annonsert i 1995. De kontakter ham på jobb eller privat. Stopper ham på gata eller roper etter ham, hjemme i Trondheim og på ferie i utlandet. Det er nettopp disse henvendelsene som får ham til å lage nye sesonger av det populære programmet.

HELLSTRØM INVITERER: Eyvind Hellstrøm lager mat med norske kjendiser på TV3 i vår. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
HELLSTRØM INVITERER: Eyvind Hellstrøm lager mat med norske kjendiser på TV3 i vår. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

- Jeg har mange ganger følt meg som halvbroren til Jesus. For det første tror de at jeg kan gjøre under. For det andre stoler de på meg, og tror at jeg er det beste menneske som ikke gjør noen feil. Det stemmer ikke helt. Jeg har mine svake sider, jeg også.

- Reddere før 17 år med «Tore på sporet» har ikke gått lydløst forbi. Blant annet skapte det debatt da han i 2006 lot en 17 år gammel gutt møte sin biologiske mor. Komiker Lisa Tønne og Adopsjonsforum var blant de som raste. Saken ble også klaget inn til Kringkastingsrådet, der Strømøy ble frifunnet. En lignende hendelse fant også sted i 2009.

IDOL: 11. januar har ny sesong, med blant andre Esben Selvig  og Tone Damli Aaberge i dommerpanelet, premiere på TV 2.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IDOL: 11. januar har ny sesong, med blant andre Esben Selvig og Tone Damli Aaberge i dommerpanelet, premiere på TV 2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er utrolig at det er sånn. Jeg synes det er artig at ufarlige saker om folk som møtes skaper så mye debatt, sier Strømøy.

ANNE-KAT.: Anne-Kat. Hærlands TVNorge-talkshow har oppstart i februar.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANNE-KAT.: Anne-Kat. Hærlands TVNorge-talkshow har oppstart i februar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Er du bevisst kontroversiell?

HELT PERFEKT: Thomas Giertsen er tilbake med flere pinligheter på TVNorge i mars.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELT PERFEKT: Thomas Giertsen er tilbake med flere pinligheter på TVNorge i mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har noe jeg vil fortelle, ja. Det kan hende jeg vil fortelle at jeg synes den måten vi behandler krigsbarn på er håpløs, eller noe om fedre som stikker av og ikke tar ansvar. Jeg har mine meninger, og det kommer nok fram.

QUIZDAN: Dan Børge Akerø stiller nye spørsmål på NRK fra 4. januar.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
QUIZDAN: Dan Børge Akerø stiller nye spørsmål på NRK fra 4. januar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tidligere denne måneden gikk Strømøy ut i avisa Dagen og advarte regjeringen mot legalisering av surrogati. Han mener at folk har rett til å vite hvem foreldrene er, at det er en menneskerett.

SENKVELD: Thomas Numme og Harald Rønneberg fortsetter med TV 2-talkshow i februar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SENKVELD: Thomas Numme og Harald Rønneberg fortsetter med TV 2-talkshow i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg var mye reddere før da jeg fikk kjeft. Jeg var så redd for at jeg hadde gjort noe «gæli». Nå tør jeg stå for det, sier Strømøy.

Etterlyser flere frierbrev Tore Strømøy har aldri blitt kalt sexy. Mora hans mente at det ikke var så farlig. «Du er jo så sjarmerende», sa hun. Muligens er det også derfor han har mottatt flere frierbrev.

- Ja, det har jeg fått, men ikke så mye. Ingen plagsomme. Det skulle gjerne ha vært mye mer, ler Strømøy.

Den folkekjære programlederen kunne godt tenke seg å prøve andre ting framover, å være foredragsholder for eksempel.

- Jeg kunne ha fortalt om hvordan en tafatt, sjenert og bortkommen guttunge fra Frøya kunne bli årets TV-navn fire ganger, det er en artig reise. Jeg har mange artige historier, sier Strømøy.

- Ble det større enn du hadde trodd?

- Ja. Det ble mye større.