Ine Jansen

- Har alltid en frykt i meg

Skuespiller Ine Jansen (49) har aldri turt å hvile på laurbærene.

FRYKT SOM PISK: Ine Jansen går med en konstant frykt for at karrieren plutselig skal være over. I stedet for å la redselen hemme henne, bruker hun den som pisk, en drivkraft, for å jobbe hardere. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FRYKT SOM PISK: Ine Jansen går med en konstant frykt for at karrieren plutselig skal være over. I stedet for å la redselen hemme henne, bruker hun den som pisk, en drivkraft, for å jobbe hardere. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

I fjor høst ble TV-seerne kjent med kongeparet dronning Isabella og kong Johan i dramakomedien «Kjære landsmenn» på TV 2. Lørdag kveld er de tilbake, og Ine Jansen (49) og Atle Antonsen (53) sitter fortsatt på tronen som dronning og konge.

Og for å få det avklart én gang for alle: Nei, det er ikke vårt eget kongepar duoen skal forestille.

- Jeg tror mange oppfattet at serien skulle handle om dronning Sonja og kong Harald da første sesong kom. Det ble litt forvirring der, men det er det altså ikke, sier Jansen.

Ifølge skuespilleren har serieskaperne hentet inspirasjon fra flere kongehus, også det norske, og forsøkt å beskrive hvordan privatlivet til en kongefamilie kan utspille seg bak lukkede slottsdører.

- Hadde fått sjokk

Dagbladet møter Jansen, i så kongelige omgivelser som mulig, på Hotel Bristol i Oslo. På spørsmål om hun hadde taklet dronning Isabellas rolle i virkeligheten, kommer svaret kontant:

KONGEPAR: Ine Jansen og Atle Antonsen spiller dronning Isabella og kong Johan i TV 2-serien «Kjære landsmenn». Foto: TV 2
KONGEPAR: Ine Jansen og Atle Antonsen spiller dronning Isabella og kong Johan i TV 2-serien «Kjære landsmenn». Foto: TV 2 Vis mer

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg mangler hele den oppdragelsen, eller innstillingen, som jeg innbiller meg at de må ha med seg. Jeg hadde nok fått sjokk dersom jeg skulle gått inn der nå.

- Hva hadde vært verst, tror du?

- Det med privatlivet hadde vært det verste for meg – friheten. Det kan godt hende at de føler seg frie, men for meg virker det litt trøblete at alt du gjør skal bli lagt merke til. Alle gjør jo små feiltrinn, eller ting som er utenfor normalen. Hvis det skulle vært diskutert til enhver tid, tror jeg at jeg ville fått vanskeligheter, svarer skuespilleren.

Jansen er fascinert over hvor mye det norske kongehuset engasjerer her hjemme, og innrømmer at hun til tider lar seg rive med. Hun er imidlertid litt bekymret for den voldsomme temperaturen i debatten.

- Tonen er så hard. Folk blir veldig sinte når noen trår feil. Det blir nesten et ukontrollert hat av det. Vi må snakke med hverandre på en annen måte, synes jeg, for det er noen «halshugginger» der ute som er helt vanvittige, sier hun.

Storm ut av proporsjoner

Først peker hun på de seneste debattene som har dreid seg rundt Durek Verretts virksomhet og forholdet til prinsesse Märtha Louise.

BEKYMRET: Jansen er bekymret over hvor mye hat som befinner seg i samfunnsdebatten. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BEKYMRET: Jansen er bekymret over hvor mye hat som befinner seg i samfunnsdebatten. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Folk blir veldig sinte, og jeg ser like mye på dét - på folks raseri. Sterke, sterke meningsutvekslinger, og særlig om Märtha, sier Jansen.

Deretter drar hun paralleller til bråket rundt skjønnhetsklinikken til Vanessa Rudjord (46), Pia Tjelta (45) og Synnøve Skarbø (51).

Tjelta og Jansen er nære venner, og selv om hun er enig i at de formulerte seg klønete i lanseringen av sitt nye prosjekt, mener hun stormen etterpå var helt ute av proporsjoner.

Hun synes venninnene ufortjent ble gjort til syndebukker for en hel industri.

- Ja, det var ordvalg her som provoserte og uttalelser som tråkket på folk, men slike klinikker er ikke noe nytt - de finnes jo allerede. Og jeg synes ikke at de tre skal stå til ansvar for at folk ønsker å gjøre ting med utseendet for å føle seg vel. Det skal ikke de få skylden for, noe jeg synes de har fått, begynner hun.

- Jeg liker panna mi

Jansen stopper opp og tenker seg nøye om flere ganger mens hun resonnerer. Hun poengterer at det er en vanskelig debatt å manøvrere i.

- Jeg synes ikke at nebb, høye kinnbein og flate, glatte panner er pent. Jeg har ikke lyst til å gjøre noe med utseende, men jeg har heller ikke lyst til å sitte å snakke med et menneske som har gjort det og tenke: «Herregud så dust du er». Det finnes en mellomting her, som jeg føler vi ikke har landet på, og det handler om respekt og ytringsfrihet.

Når det er sagt, mener hun det er helt andre holdninger rundt selvtillit og selvbilde som burde fremmes for kommende generasjoner.

AVHENGIG AV FJESET: Skuespilleren vil la ansiktet sitt være fri for injeksjoner. Hun liker det som det er, og er helt avhengig av de mange ansiktsuttrykkene i jobben som skuespiller. Foto: Shad Madian / Dagbladet
AVHENGIG AV FJESET: Skuespilleren vil la ansiktet sitt være fri for injeksjoner. Hun liker det som det er, og er helt avhengig av de mange ansiktsuttrykkene i jobben som skuespiller. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Jeg har to sønner, og jeg snakker jo selvfølgelig om slikt som noe unormalt dersom man går for langt i det. Selvtillit handler ikke om injeksjoner i fjeset, men å stå for meningene sine, tørre å vise hvem man er, og samtidig være raus og respektere folk, sier hun.

Og skulle det være noen form for tvil, skal 49-åringens ansikt får være som det er.

- Jeg liker panna mi, og jeg lever av å skulle formidle bitte små, rare tanker og rykninger i ansiktet, så jeg må ha fjeset mitt, sier hun og ler.

Kona til Giertsen

Jansen var ferdig utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole i 1999, og har siden den gang traktert flere store roller både på teaterscenen og TV-skjermen.

Mange ble for alvor kjent med henne gjennom rollen som kona til Thomas Giertsen (51) i situasjonskomedien «Helt perfekt» på TVNorge.

Serien rullet over TV-skjermen i hele 12 år, og ble så godt etablert at flere trodde Giertsen og Jansen var et par.

- Jeg tror faktisk jeg fikk spørsmål om det senest i fjor, men det er bare hyggelig det, altså!

Nå som serien er avsluttet, ser hun tilbake på rollen som et springbrett for egen karriere.

Thomas Giertsen og Ine Jansen i intervju under TVNorges høstlansering i 2016 hvor de lanserte ny sesong av «Helt perfekt». Vis mer

- Det er, og vil alltid være, en kjempeviktig del i mitt arbeidsliv. Det var nok en inngang til TV, for å bli sett av flere, og som genererte mange nye jobber for meg. I 12 år møtte jeg den samme gjengen, fikk mulighet til å «breie meg», bli trygg og få selvtillit i rollen. Det var en fantastisk periode, som jeg nok aldri kommer til å oppleve igjen, sier hun.

Bruker frykt som pisk

Den erfarne skuespilleren innrømmer at hun, selv etter mange år i bransjen, aldri har turt å ta jobben for gitt. At en del av henne konstant er litt redd for at skuespillerkarrieren plutselig skal være over.

SPILTE KONA: I situasjonskomedien «Helt perfekt» spilte Jansen kona til Thomas Giertsen Foto: TVNorge
SPILTE KONA: I situasjonskomedien «Helt perfekt» spilte Jansen kona til Thomas Giertsen Foto: TVNorge Vis mer

- Det høres tullete ut å si det, begynner hun, før hun kommer med et eksempel.

- Jeg hadde nylig en prat med managementet mitt hvor vi la opp det neste året, også sa jeg sånn: «Da gikk det ett år til! Det er bra», sier hun.

- På et eller annet vis har jeg alltid en frykt inni meg for at folk plutselig skal bli lei eller at man blir avslørt - at folk skal tenke: «Nå har vi sett dette så mange ganger, er det ikke noe mer her?», forklarer Jansen.

Men det hemmer henne ikke. Tvert imot: 49-åringen forteller at hun har brukt redselen som en drivkraft for å jobbe hardt og utvikle seg.

- Det er litt slitsomt, men jeg tror på en sånn pisk som gjør at du er redd for at det du gjør ikke er helt godt nok. Man må selvfølgelig balansere det, så det ikke tar over livet. Det gjør ikke det for meg, altså - jeg klarer fint å skille jobb fra resten, sier Jansen.

- Forsvant litt bit for bit

Hun tror hun har fått med seg den strenge holdningen til jobben fra pappa Per.

Skuespiller Per Jansen gikk bort i august i år, 80 år gammel, etter å ha blitt rammet av flere hjerneslag.

Første gang han ble syk var i 2011, som medførte at han pensjonerte seg fra jobben ved Nationaltheatret. Hans siste oppsetning var likevel i stykket «Minus 2» i 2015, hvor han og Ine opptrådte sammen.

I sommer havnet faren på sykehjem etter et tredje slag, og døde til slutt av et fjerde.

- Han forsvant litt bit for bit. Det var ganske vondt å se ham på slutten. Det var vondt vite hvor mye han var til stede og så av sin egen situasjon... Vi fikk ikke snakket sammen lenger. Det er klart det var trist å miste ham, men jeg synes ikke det var godt å se ham ha det sånn, sier hun.

Hun minnes faren som en fantastisk, omsorgsfull, «rampete og uvoksen» pappa, men når det kom til scenekunsten, var det ramme alvor.

EN INSPIRASJON: Ine beskriver sin avdøde far, Per Jansen, som en stor inspirasjon. Her er Jansen fotografert i rollen som onkel Sam i Harold Pinters teaterstykke «Hjemkomsten» på Nationaltheatret i 2007. Foto: Heiko Junge / NTB
EN INSPIRASJON: Ine beskriver sin avdøde far, Per Jansen, som en stor inspirasjon. Her er Jansen fotografert i rollen som onkel Sam i Harold Pinters teaterstykke «Hjemkomsten» på Nationaltheatret i 2007. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Pappa var en en enorm inspirasjon og han var alltid veldig seriøs og streng når det gjaldt jobb. Han slappet vel aldri av på noe han gjorde. Den strengheten har også vært litt frustrerende av og til, for det var lite med skryt for prestasjoner på scenen. Den jeg fikk, den husker jeg for resten av livet, skjønner du?, spør Jansen og smiler.

Pappas oppskrift

- Hva syntes han om ditt yrkesvalg?

- Han var nok ikke så begeistret for at jeg ble skuespiller. Jeg tror faktisk pappa var redd for at jeg skulle bli det - redd for at det ikke skulle gå bra. Han fortalte veldig mange historier om det å være en ulykkelig skuespiller som ikke får jobber, sier hun.

- VAR REDD: Faren ymtet frampå om at hun kanskje ikke burde bli skuespiller, sto hun på sitt.- Han var redd for at det ikke skulle gå bra. Foto: Shad Madian / Dagbladet
- VAR REDD: Faren ymtet frampå om at hun kanskje ikke burde bli skuespiller, sto hun på sitt.- Han var redd for at det ikke skulle gå bra. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Jansen valgte å lukke ørene og stå på sitt, men nå som tvillingsønnene hennes på 19 år også har begynt å leke med tanken om å vie livet til skuespill, erkjenner 49-åringen at hun følger pappas oppskrift.

- Der blir jeg som faren min. Da blir jeg, dessverre, sånn at jeg poengterer at det ikke er «bare, bare». Jeg blir realist, og snakker om hvor mye hardt arbeid det er, og at det ikke kommer TV-serier på løpende bånd. De må tåle veldig mange «nei» og de må tåle å få kritikk, sier Jansen bestemt.

Men hun skal ikke stå i veien for dem.

- Det er bare viktig for meg at de virkelig, virkelig vil dette, og det føler jeg at jeg må være med å undersøke. Og hvis de virkelig ønsker det, skal jeg selvfølgelig støtte dem så mye jeg kan, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer