Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har angst for sitt rekviem

Kenneth Sivertsen tenkte på krigsbarn da han komponerte sitt «Requiem». I går kveld hadde han selv dødsangst da han - en halv time for seint - endelig kom til generalprøven i Grieghallen.

BERGEN (Dagbladet): Der var de kommet alle sammen: jazzmusikerne, solistene, skuespilleren, dirigenten, koret og hele Bergen Filharmoniske Orkester. Bare komponisten manglet. Lynende forbannet på et hotell som ikke hadde vekket ham i tide, kom endelig Kenneth Sivertsen.

- Jeg er så forbannet på hotellet, og samtidig så spent på det som skjer inne i Grieghallen. Nå må jeg komme meg inn. Det trekker sterkt der innefra nå, sier han. Og insisterer på at han må fotograferes med solbrillene på.

Inne i Bergens storstue har musikerne allerede spilt seg gjennom deler av det store, moderne og på mange måter spesielle rekviem som Sivertsen har laget i redsel, smerte og håp om en bedre framtid.

- Ikke farlig

- Akkurat nå føles det som om jeg hadde fått beskjed om at jeg skal dø i morgen. Jeg er redd, men det er egentlig ikke farlig. For jeg skal hjem til Jesus Kristus. Kjære Jesus, forbarm deg over president Bush og Satan Hussein, sier han, og slår armene opp mot himmelen. Fremdeles utenfor Grieghallen.

På vei inn gjennom noen ganger og tomme rom forteller Kenneth Sivertsen at han tenkte på en mor som kom ut av et bombet hus i Tsjetsjenia.

- Jeg så henne på tv for noen år siden. Hun kom ut fra et bombet hus med et lite barn i armene, og spurte om de som var der ikke så at barnet manglet sko. Nå tenker jeg på barna i Irak. Vi trodde krigen var avsluttet i 1945, men det er bare tull. Krigen er ikke bare i Irak, men mange andre steder. Det er for barna og mødrene deres jeg har laget mitt rekviem. Kristus ga ikke sitt liv for bare oss som kjører taxi i Hordaland.

Inne i Grieghallen tar han plass aleine, langt oppe blant seterekkene. For å lytte til og overvære den siste prøven før konserten i dag.

Venner

Han kan se dirigent Ingar Bergby svinge seg i stort engasjement over sitt orkester, høre at Bendik Hofseth sender ut de vareste toner fra sin altsaksofon, at en annen god saksofonist, Tore Brunborg, følger på - med bassist Arild Andersen, batterist Frank Jakobsen, gitarist Mats Grønner og den gode vennen og vibrafonisten Mike Manieri fra New York.

De slår seg fram og skaper en heftig og jazza stemning. Når det roer seg igjen, reiser en annen venn seg. Skuespiller Frode Rasmussen leser om den Jesus Kristus komponisten setter sin lit til.

Dødsriket

Og han kan høre at Jan Ingvar Toft og Tine Ågotnes synger på tvers av dødsriket. Og sopran Liv Elise Nordskog, som sammen med tenor Thorbjørn Gulbrandsøy er solister når Bergen Filharmoniske Kor har fått sin tur til å synge ut de tekster som Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted har bidratt med.

I dag og i morgen er det alvor, med alle seterader fulle av forventningsfulle mennesker. Kenneth Sivertsens rekviem i Grieghallen varer sammenhengende i 90 minutter. Fredag kan komponisten lese dommen i Dagbladet og andre aviser. Selv hadde han dette å si etter generalprøven:

- Selvros stinker, men det er det flotteste verk jeg har gjort i mitt liv. Det ble et skikkelig tryneslag mot Bush og Satan Hussein. Nå kan jeg sove godt.

SPENT: Kenneth Sivertsen la ikke skjul på at spenningsnivået var krevende da han ankom Grieghallen til generalprøve i går kveld. Nærmest til høyre Kenneths gode venn, vibrafonisten Mike Manieri.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media