Prebz&Dennis

Har anmeldt og saksøkt Youtube-profil: - Har vært en stor byrde for meg

Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz & Dennis tar anklager til retten.

<strong>SAKSØKER:</strong> Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz &amp; Dennis krever 130 000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAKSØKER: Dennis Vareide fra Youtube-duoen Prebz & Dennis krever 130 000 kroner i oppreisning for ærekrenkelser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I høst ble han anklaget for straffbare forhold i et kvarters Youtube-innslag, lagt ut samtidig med premieren på «Prebz og Dennis: The Movie». Da samme Youtube-profil en måned seinere publiserte nye beskyldninger, valgte Dennis Vareide (27) å anmelde. Han krever nå 130 000 kroner i erstatning for ærekrenkelse.

Både NRK og DN har omtalt saken, som skal opp i Oslo tingrett 5. januar neste år.

Avsløringstrend

- Det har vært veldig kjipt, og en stor byrde for meg personlig. Selv om det er ytterst få voksne mennesker som tar disse anklagene seriøst, er det også mange barn som ser på og sluker dette, sier Vareide til Dagbladet.

Han er kjent fra Youtube-duoen Prebz & Dennis. Med 250 000 abonnenter på kanalen deres er de blant Norges mest populære youtubere. Vareide skal også delta i «Farmen kjendis» på nyåret.

- Disse påstandene har ikke fått noen konsekvenser med tanke på sponsorer, og jeg har fått tusenvis av støtteerklæringer fra fans og kolleger. For meg handler saken om å si fra at det er forskjell på tull og tøys, og på å anklage andre for å ha gjort noe ulovlig.

Det har vokst fram en trend på YouTube med såkalte «exposed»-innslag der navngitte personer henges ut. Disse kan noen ganger framstå humoristiske, andre ganger som tilsynelatende seriøse i formen.

«Denne videoen er ikke skapt for å spre hat mot noen av de involverte eller omtalte. Videoen er skapt som satirisk kritikk mot Dennis Vareide som en offentlig person», står det i teksten under videoen der anklagene først ble publisert.

- Men det hjelper ikke å bare skrive det, så lenge selve videoen åpenbart ikke er satirisk eller spøkefull, sier Vareides advokat Jon Wessel-Aas i Bing Hodneland.

Mistet seere

<strong>ANKLAGET:</strong> Truls Valsgård var den første av flere youtubere som har blitt anklaget for straffbare forhold av en annen Youtube-kollega. Foto: Eivind Von Døhlen
ANKLAGET: Truls Valsgård var den første av flere youtubere som har blitt anklaget for straffbare forhold av en annen Youtube-kollega. Foto: Eivind Von Døhlen Vis mer

Dette er ikke første gang den unge norske youtuberen Vareide er utsatt for publiserer slike videoer. Mannen, som Dagbladet har valgt å anonymisere for å ikke spre anklagene ytterligere, har tidligere gått til angrep på en annen Youtube-kollega.

Truls Valsgård, også kjent som BareTruls, var den første som ble utsatt for den saksøktes «expose»-videoer. Videoen der den saksøkte anklager ham for tilsvarende straffbare forhold som Vareide, fikk store konsekvenser for Valsgård.

- Jeg mistet tilliten jeg hadde bygd over lang tid med seerne. Før jeg i det hele tatt kommenterte saken hadde jeg 30-40 prosent nedgang i antall visninger, sier han.

Før videoen ble publisert, kunne Valsgård leve av å være youtuber, men etter at den ble sluppet, måtte han raskt se seg om etter andre inntektskilder.

- Jeg vil ikke si at han satte en stopper for hele Youtube-karrieren min, men han satte definitivt kjepper i hjulene. Alle sponsoroppdrag ble stoppet eller satt på hold, og jeg hadde rundt to måneder på å finne midlertidige løsninger på hva jeg skulle leve av hvis jeg ikke kom tilbake fra situasjonen.

Henlagt sak

Valsgård forteller at tiden etter anklagene har vært vanskelig, og at han ønsker å legge det hele bak seg.

- Jeg har følt meg ganske uønsket til tider. Det er selvsagt ikke noe gøy å bli anklaget for noe man ikke har gjort og heller ikke ha noen måte å motbevise det på. Motivasjonen har definitivt fått en trøkk, men jeg er ikke en person som gir opp så lett, sier Valsgård.

Valsgård har ikke gått til søksmål mot anklageren, men valgte å politianmelde ham. Wessel-Aas mener det var en tabbe av Valsgård å gå til politianmeldelse i stedet for et sivilt søksmål.

- Det må dreie seg om trusler eller andre typer alvorligere straffbare forhold for at slike saker ikke skal bli henlagt. Når det da ender med en henleggelse, kan de som publiserer slike påstander tro at det er fritt fram.

Angrer ikke

I en epost til Dagbladet sier den saksøkte at han har valgt å gå ut med påstandene fordi han anser dem som så alvorlige at det ville være uetisk å holde dem for seg selv. Samtidig sier han at han ikke har gått til politiet med dem fordi han regnet med at de ikke ville bry seg.

- Jeg vurderer alltid det juridiske før jeg publiserer en video, men det kommer til det punktet hvor man må vurdere om man skal unngå å poste en video fordi det kan få konsekvenser, eller om man skal gjøre det for allmennhetens beste, sier han.

At det nå blir rettssak har ikke fått han til å revurdere angrepet.

- Jeg finner det naturlig at Vareide går til sak, dette handler om å beskytte en merkevare og det burde være åpenbart at det er større krefter som står bak. Jeg har ikke gjort noe galt og derfor angrer jeg ikke et sekund på det jeg har gjort.

- Kan bli en gapestokk

<strong>DUO:</strong> Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&amp;Dennis, Preben Fjell. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DUO: Dennis Vareide sammen med andre halvdel av Youtube-duoen Prebz&Dennis, Preben Fjell. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Vareides advokat skal det mye til før YouTube slår ned på overtramp med mindre det dreier seg om nakenhet eller brudd på opphavsretten.

- De toer sine hender. Så da må vi gå til retten for å få slutt på dette. Forhåpentligvis kan en dom gi en signaleffekt til andre youtubere som roper etter oppmerksomhet på denne måten.

Sosiale medier-forsker Petter Bae Brandtzæg understreker at sosiale medier fort kan bli til en gapestokk.

- Særlig hvis vedkommende som sprer eller er utsatt for påstandene er kjent, vil de kunne spre seg raskt. Ofte er ikke folk klar over ansvaret de har når de publiserer noe på Facebook, YouTube eller Twitter.

- Jo flere slike saker som kommer opp, jo større vil forhåpentligvis bevisstheten rundt dette bli, legger han til.

Vareide beskriver de framsatte anklagene som sjokkerende.

- Jeg er ikke i tvil om utfallet av saken. Medieoppmerksomheten rundt den må jeg bare ta høyde for så lenge påstandene er grunnløse.

Ingen skrevne regler

Sosiale medier-ekspert Cecilie Staude sier at utfordringen med sosiale medier er at det ikke er noen skrevne regler for hva som er akseptabelt eller ikke, men at nettverkene bør ta mer ansvar.

- I medielandskapet har man ikke samme regler for ytringer som journalister for eksempel har i Vær varsom-plakaten. Her blir det opp til enkeltpersoner å sette rammene for god oppførsel. Jeg synes at kanalene selv bør være mer ansvarsbevisste på at innholdet svarer til de retningslinjene de fører, sier hun.

Staude mener at den saksøkte youtuberens oppførsel ikke er grei, og at det er bra at Vareide har tatt saken til retten.

- Vi ser stadig flere sosiale medier-saker som havner i rettsapparatet. Visse typer oppførsel er ikke akseptabelt i henhold til jussen, og i saker som denne må rettsapparatet inn. Det at Vareide går til rettssak setter en standard for hva som er akseptabelt å gjøre i sosiale medier, og det er bra, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer