<strong>KRITISK:</strong> Arbeiderpartiet kritiserer Fremskrittspartiet for deres økonomiske politikk. Men hva er Ap's alternativ? Her: Partileder Jonas Gahr Støre . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Arbeiderpartiet kritiserer Fremskrittspartiet for deres økonomiske politikk. Men hva er Ap's alternativ? Her: Partileder Jonas Gahr Støre . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Debatt: Økonomisk politikk

Har Arbeiderpartiet noen politikk?

Hva ville Ap ha gjort annerledes i møte med fallet i oljeprisen og omstillingsbehovet i norsk økonomi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg 4. oktober kommer Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen med kritikk av Fremskrittspartiets vekstpolitikk. Kritikken er gjenkjennelig til det kjedsommelige og svært forutsigbar. Det ser ut som om Ap satser på at å gjenta noe mange nok ganger vil etablere en sannhet.

Hans Andreas Limi, Frp
Hans Andreas Limi, Frp Vis mer

Det jeg imidlertid er oppriktig nysgjerrig på er hva som er Aps sitt svar. Det skriver Marthinsen fint lite om. Hva ville Ap ha gjort annerledes i møte med fallet i oljeprisen og omstillingsbehovet i norsk økonomi?

Om jeg skal være ærlig så skal jeg gi dem dette; de mente at permisjonstiden for bedriftene burde økes, noe som regjeringen også gjorde. Men det er faktisk det eneste konkrete forslaget jeg kan komme på at de har lagt på bordet.

Ellers har det stort sett bare vært klaging på at vi har brukt både for mye og for lite oljepenger i møte med utfordringene i norsk økonomi.

Marthinsen slår seg på brystet over at det ble skapt flere nye jobber under åtte rødgrønne år, enn under tre år med Høyre-FrP-regjeringen. Marthinsen er i det minste redelig nok til å ikke gi oss skylden for fallet i oljeprisen. Men det er nettopp her kjernen ligger. Arbeiderpartiet hadde en voldsom medvind i ryggen; i form av en svært høy oljepris i mye av sin regjeringsperiode.

De hadde den gang en gyllen mulighet til å starte omstillingen av Norge, som vi visste før eller siden måtte til. Det gjorde de ikke. Den jobben er det vi som har gått i gang med, under vesentlig vanskeligere forhold enn hva Arbeiderpartiet noen gang måtte forholde seg til.

Det gjør vi gjennom å senke skattene til næringslivet og folk flest, for å best mulig stimulere næringslivet, fremme nye investeringer, og gjør oss bedre rustet for fremtiden. Staten kan ikke kjøpe seg et fremtidsrettet næringsliv, men vi kan legge til rette gjennom gunstige skatte- og avgiftsreduksjoner. Lavere skattetrykk er den aller mest effektive medisinen for å skape flere jobber og mer verdiskaping.

Videre omstiller vi gjennom å foreta tidenes satsing på infrastruktur og innhente Arbeiderpartiets vei- og jernbaneforfall.

Arbeiderpartiet gjorde ingenting for å omstille Norge da oljeprisen var vesentlig høyere enn i dag. Ville de ikke? Så de ikke behovet? Eller hadde de i det hele tatt ingen politikk eller tanker på dette området?

Det er heldigvis nå tegn til at det lysner i norsk økonomi i kjølvannet av oljebremsen. Arbeidsledigheten er redusert i 14 fylker det siste året. Samtidig viser tall fra SSB rekord i antall nyetablerte foretak både i 2014 og 2015, langt høyere enn under Arbeiderpartiet. Når det er sagt så må vi være ærlige å si at målet ennå ikke er nådd. Det er dessverre alt for mange dyktige og hardtarbeidende folk som ser etter nye muligheter. Dette jobber vi så hardt vi kan for å bedre hver eneste dag.

Arbeiderpartiets fremste politikk synes å være å klage på regjeringen, men uten å ha noen tanker eller planer om hva de selv faktisk vil gjøre.

Mange har beskyldt Arbeiderpartiet for å vingle. Jeg vet ikke om jeg er enig i det. For når det kommer til den økonomiske politikken synes værhanen å ha rustet fullstendig fast. Den viser ingen retning, den gir ingen svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer