Har blitt kalt «gigantonomi». Et av disse forslagene blir det nye regjeringskvartalet

Prosjektene «Adapt» og «Lysning» er valgt ut av juryen til finalerunden i arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet.

HARDT SKADD: Regjeringskvartalet ble hardt skadd under 22.juli-angrepet i 2011, og er nå tildekt eller barrikadert under påvente av byggestart. Disse to forslagene er nå videre i kampen om hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HARDT SKADD: Regjeringskvartalet ble hardt skadd under 22.juli-angrepet i 2011, og er nå tildekt eller barrikadert under påvente av byggestart. Disse to forslagene er nå videre i kampen om hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 15 i dag kunngjorde Statsbygg de to forslagene ekspertjuryen har valgt ut som vinnere av designkonkurransen for Norges nye regjeringskvartal, som etter planen skal stå ferdig i 2027.

Vinnerne er forslagene med navnene «Adapt» og «Lysning».

Bak forslaget «Adapt», står Team Urbis, som består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbeck & Lindheim, Asplan Viak, Haptic Architects, COWI, Aas-Jakobsen, Scenario interiørarkitekter og Per Rasmussen.

Bak forslaget «Lysning» står team G8+, som består av LPO Arkitekter, A-lab, Radio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen.

- Det er fantastisk at forslaget vårt har vunnet fram i så skarp konkurranse, sier Geir Haaversen, daglig leder i A-LAB og leder for arkitektteamet i G8+ som står bak forslaget «Lysning».

Se forslagene lenger ned i artikkelen!

Endelig vinner til høsten

Sju forskjellige grupper bestående av til sammen 59 firmaer, deriblant en lang rekke profilerte arkitektfirmaer, har siden februar samarbeidet om sine respektive løsninger for gigantprosjektet. Kandidatene ble presentert i mai, og alle forslagene ble levert inn anonymt.

De tverrfaglige gruppene består av arkitekt, landskapsarkitekt, ingeniører og prosjekteringsgruppeledelse, og blant gruppene finner vi firmaer som Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter og Ratio Arkitekter.

Hvem som er den endelige «vinneren» av prestisjeprosjektet skal først avgjøres til høsten. Statsbygg vil i tida fram mot oktober forhandle med de to vinnerne, og det forslaget som til slutt står igjen som det beste etter en totalvurdering, får milliardkontrakten.

- Dårligere byrom

Venstre har tidligere kalt alle de sju forslagene til nytt regjeringskvartal for «gigantomani».

- Alle forslagene vil skape et dårligere byrom, spesielt rundt Youngstorget og Møllergata. Jeg kan heller ikke se at det blir et godt byrom i selve regjeringskvartalet. Det blir liggende der som en stor festning midt i byen, sa Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, til NRK tidligere i juni.

Geir Haaversen, teamleder for G8+ som står bak forslaget «Lysning», sier han forstår disse innspillene godt, men at de har jobbet for å lage et så lavmælt og demokratisk prosjekt som mulig.

- Helt uenig i kritikken

- Dette er stort. Jeg har vært med på DNB-bygget i Barcode, og vi fikk så hatten passet da også. Det er viktig for regjeringskvartalet og de som jobber der å være i sentrum. På den måten tar vi kvartalet tilbake. Samtidig tror jeg de som jobber der fungerer bedre og at styringen av Norge blir bedre med denne plasseringen. Det et også veldig bra at det kommer innspill, kritikk og debatt, sier han til Dagbladet.

Gudmund Stokke, leder for arkitektene i team Urbis, sier overfor Dagbladet at han er helt uenig i kritikken.

- Forslagene gir gode og harmoniske byrom. Sentrum blir finere enn noen gang med en mye større gjennomstrømming for innbyggerne hvor man kan bevege seg. Området blir midt i byens puls med butikker og cafeer i umiddelbar nærhet. De som er redde for dette må sette seg skikkelig inn i prosjektene. Jeg stiller meg helt uenig i den type kritikk fra politikere som finner på slike fyndord, sier Stokke.

Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg er også tydelig på at han ikke deler Elvestuens synspunkt.

- De utspillene er jeg helt uenig i. Konkurranseforslagene viser nettopp at det er mulig å bygge et flott regjeringskvartal hvor det er gode grep som er tatt. Størrelsen på prosjektet er en politisk beslutning, så kan man mene hva man vil om det. Jeg ønsker å rose juryen for arbeidet, sier Nikolaisen til Dagbladet.

Juryen består av:

  • Byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg, Statsbygg (juryens leder)
  • Sjefsingeniør Anders Wethal, Statsbygg
  • Sivilarkitekt Ragnar Bovim, Statsbygg
  • Departementsråd, Petter Skarheim, Kulturdepartementet
  • Avdelingsdirektør Beate Erikstad, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
  • Sivilarkitekt, Ellen Hellsten, Ghilardi+Hellsten Arkitekter
  • Sivilarkitekt, Arne Henriksen, Arne Henriksen Arkitekter
  • Sivilingeniør Trygve Sagen, Administrerende direktør Holte Consulting
  • Landskapsarkitekt Aase Hørsdal, parksjef Kristiansand kommune

De sju forslagene var som følger:

«Adapt»:

FORSLAG 1: «Adapt» er et av de to vinnerforaslagene. Foto: Statsbygg
FORSLAG 1: «Adapt» er et av de to vinnerforaslagene. Foto: Statsbygg Vis mer

«Akersryggen»:

FORSLAG 2: Akersryggen. Foto: Statsbygg
FORSLAG 2: Akersryggen. Foto: Statsbygg Vis mer

«Kiming»:

FORSLAG 3: Kiming. Foto: Statsbygg
FORSLAG 3: Kiming. Foto: Statsbygg Vis mer

«Lysning»:

FORSLAG 4: Lysning. Dette er et av de to forslagene som vant arkitektkonkurransen. Foto: Statsbygg.
FORSLAG 4: Lysning. Dette er et av de to forslagene som vant arkitektkonkurransen. Foto: Statsbygg. Vis mer

«Rak Rygg»:

FORSLAG 5: Rak Rygg. Foto: Statsbygg
FORSLAG 5: Rak Rygg. Foto: Statsbygg Vis mer

«Sekvenser»:

FORSLAG 6: Sekvenser. Foto: Statsbygg
FORSLAG 6: Sekvenser. Foto: Statsbygg Vis mer

«Vidsyn»:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer