Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Christian Ringnes' Ekeberg skulpturpark

Har brukt 390 millioner kroner av egen lomme på «kvinneparken»

Fikk nei av Kulturdepartementet da han søkte om to millioner til skoleformål.

BRUKER MILLIONER: Christian Ringnes har så langt brukt 390 millioner kroner på Ekebergparken. Mange skoleklasser benytter skulpturparken, men Kulturdepartementet har avslått en søknad på 1,9 millioner kroner. Her står Ringnes ved siden av skulpturen «Venus Victrix» av Pierre-Auguste Renoir. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BRUKER MILLIONER: Christian Ringnes har så langt brukt 390 millioner kroner på Ekebergparken. Mange skoleklasser benytter skulpturparken, men Kulturdepartementet har avslått en søknad på 1,9 millioner kroner. Her står Ringnes ved siden av skulpturen «Venus Victrix» av Pierre-Auguste Renoir. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kulturdepartementet avslo på nyåret en søknad fra Ekebergparken om statlig tilskudd på 1,950 millioner kroner for å videreutvikle, styrke og sikre kulturprogrammet og formidlingstilbudet i parken.

Det skriver departementet i et svar på søknaden fra C Ludens Ringnes Stiftelse, som driver Ekeberg skulpturpark.

Ekebergparken ble etter mye motstand åpnet høsten 2014.

Til nå har den kostet 400 millioner kroner, hvorav Christian Ringnes selv har betalt 390 millioner kroner - altså om lag 98 prosent av hele kostnaden - så langt. Likevel vil ikke Kulturdepartementet støtte parken med midler øremerket skolebarn.

- Er ikke overrasket

Det ble ikke bevilget midler på statsbudsjettet 2018 til dette tiltaket, men Ringnes fortviler ikke.

- Jeg er verken skuffet eller overrasket, sier Ringnes til Dagbladet.

- Jeg har erfaring med sånt, man får sjelden klaff på første forsøk. Heldigvis. Man må bevise, etablere noe håndfast og forankre en idé. Vi vil søke igjen om penger til det pedagogiske kulturprogrammet, sier Ringnes.

6000-7000 skolebarn

Ekebergparken ligger på historisk grunn og er i tillegg til rekreasjonsområde også et populært sted for skoler både på barne- og ungdomstrinnet.

KVINNESKULPTURER: Kirsten Kokkins «Joy» ved Ekeberg-restauranten. Foto: Håkon Eikesdal
KVINNESKULPTURER: Kirsten Kokkins «Joy» ved Ekeberg-restauranten. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Ringnes opplyser at de hadde 12 000 besøkende i et strukturert læringsopplegg i 2017.

- Over halvparten av dette tallet utgjør barn og unge. Skulle vi få støtte for neste år, vil vi kunne håndtere en økning til i alle fall dobbelt så mange barn og unge. Sparebankstiftelsen har sjenerøst støttet oss for å muliggjøre det eksisterende tilbudet, og støtte fra departementet ville kunne doble det, sier Christian Ringnes.

Tre nye skulpturer

I år er det fem år siden Ekebergparken ble åpnet, og det skal markeres med en fest i september og med tre nye skulpturer i skrenten og området overfor Ekebergrestauranten.

I dag består Ekebergparken av 37 skulpturer, de fleste av kvinner.

- Det kommer tre nye skulpturerer i anledning femårsjubileet. Foreløpig kan jeg ikke røpe hva slags skulpturerer det er snakk om. Det skal være en overraskelse, sier Ringnes.

Møtte mye motgang

Christian Ringnes og Ekebergparkens stiftelse møtte mye motgang før parken ble etablert i 2014. Naboer fryktet at friområdet skulle bli ødelagt av både skulpturer og folk.

STOR KVINNE: Christian Ringnes foran Sean Henrys «Walking Woman» Foto: Lars Eivind Bones
STOR KVINNE: Christian Ringnes foran Sean Henrys «Walking Woman» Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men protestene har stilnet og området blir brukt av Oslofolk, turister og ikke minst av skoleklasser.

- Mitt inntrykk er at folk trives i skulpturparken. Jeg opplever det selv når jeg går rundt, folk smiler og virker fornøyde, sier Ringnes - som selv bærer den største økonomiske byrden for parken.

EKEBERGRESTAURANTEN: I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Oslo: Den åpnet på nytt i 2005.. Foto: Jacques Hvistendahl
EKEBERGRESTAURANTEN: I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Oslo: Den åpnet på nytt i 2005.. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

10 mill. bare siste året

Årsresultatet for Ekebergparken for 2016 er på rundt 25 millioner kroner. Inntektene er på om lag tre millioner kroner, og skyldes salg av suverener, kafédrift og omvisningsinntekter. Driftsresultatet er på minus 600 000 kroner, mot minus 17 millioner året før.

- Jeg bidro for driftsåret 2016 med 10 millioner kroner, sier Ringnes.

- Jeg har ikke tror på at Ekebergparken skal bli noen lukrativ butikk. Jeg ønsker å utvikle parken videre, både med skulpturer og et pedagogisk formidlingsopplegg for skoler, sier Ringnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media