Har byttet advokat, og gjør seg klar for sitt livs kamp mot myndighetene

Odd Nerdrum ble dømt til to års fengsel, men hans nye advokat mener han har en god sak når de mandag møter i lagmansretten.

STILLER FORBEREDT: Mandag starter ankesaken mellom Odd Nerdrum og Skatt øst i Borgarting lagmannsrett. Nerdrums advokat, Pål Berg, sier til Dagbladet at de stiller godt forberedt. Bildet er fra Larvik tingrett i april, da i forbindelse med rettsaken mellom Nerdrum og motparten The Nerdrum Istitute (TNI). Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
STILLER FORBEREDT: Mandag starter ankesaken mellom Odd Nerdrum og Skatt øst i Borgarting lagmannsrett. Nerdrums advokat, Pål Berg, sier til Dagbladet at de stiller godt forberedt. Bildet er fra Larvik tingrett i april, da i forbindelse med rettsaken mellom Nerdrum og motparten The Nerdrum Istitute (TNI). Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I august i fjor ble kunstmaler Odd Nerdrum (68) dømt til to år ubetinget fengsel i Oslo tingrett for grovt skattesvik på rundt 10 millioner kroner.

Kunstneren ble også dømt til å betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

I mars saksøkte imidlertid Nerdrum motparten Skatt øst fordi han ikke aksepterer at han er ilagt skatt og straffeskatt etter salg av malerier i utlandet.

Mandag skal ankesaken opp i Borgarting lagmannsrett, og denne gang har Nerdrum en ny forsvarer med seg.

Ny advokat
Tor Erling Staff var kunstnerens forsvarer forrige runde. Mandag møter Nerdrum i lagmannsretten med sin nye forsvarer, Pål Berg i Brækhus Dege Advokatfirma.

Berg sier til Dagbladet at de har forberedt seg godt i forkant av saken.

- Mener du dere har en god sak?

- Jeg spår aldri, men vi skal gjøre vårt beste, sier Berg.

- Krever frifinnelse Videre sier advokaten at dommen på to års fengsel er «helt galt».

- Vi krever frifinnelse, og vi mener å kunne vise at Odd Nerdrum har betalt skatt av samme inntakt flere ganger.
Bakgrunnen for saken er at Nerdrum skal ha solgt bilder for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å skatte av dem.

Nerdrums tidligere forsvarer, Tor Erling Staff, mente at straffen var veldig streng.

- Ut i fra det, er det en selvfølge at vi vil anke, sa Staff til Dagbladet da dommen ble kjent.

Flere strider Også i vår møtte Nerdrum i retten, da i forbindelse med saken mellom ham og The Nerdrum Institute (TNI).

I 2009 inngikk Nerdrum en ti års kontrakt med TNI, som eies og drives av Kjell Wenstad, Bjørn Li og Alis Helleland. TNI skulle sørge for utstillinger verden over, og ha 50 prosent provisjon av bildesalg.

Nerdrum var misfornøyd med jobben de gjorde og brøt kontrakten i 2011, noe som førte til at instituttet krevde en erstatning på rundt 46 millioner kroner og fikk i vinter rettens medhold i arrest på 13 millioner i Røvik gård utenfor Larvik. Gården, samt noen få malerier, skal være Nerdrums eneste dekningsobjekt i Norge.

KJEMPER FOR GÅRDEN: Nerdrums gård i Stavern ble tatt i arrest som følge av en strid mellom kunstneren og TNI. Arresten ble opphevet i Larvik tingrett i april. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KJEMPER FOR GÅRDEN: Nerdrums gård i Stavern ble tatt i arrest som følge av en strid mellom kunstneren og TNI. Arresten ble opphevet i Larvik tingrett i april. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

I april vant imidlertid Nerdrum fram, og arresten som var tatt i Nerdrums gård ble opphevet av Larvik tingrett.

- Om to dager (2.mai) er det 20 år siden jeg og min kone møtte hverandre for første gang. Denne opphevelsen av arrest er en gledelig gave, sa Odd Nerdrum da til Dagbladet via sin advokat Stein Hove i april.

Nerdrums advokat i striden mellom ham og TNI er Stein Hove.

- Saken med TNI skal ikke opp igjen i muntlig forhandling nå, men det foreligger en anke fra dem mot opphevelsen av arresten hvor vi skal levere et tilsvar, skriver advokat Stein Hove i Brækhus Dege Advokatfirma i en epost til Dagbladet.

Også TNIs advokat Espen Komnæs har tidligere hintet om en eventuell anke i saken.

- Dette er en arrest mine klienter har kjempet for å beholde, sa Komnæs i april.

Nerdrum selv har ønsket ikke å kommentere saken.