Har dårlig samvittighet

Joralf Gjerstad kjenner på samvittigheten. Både overfor barna, og overfor dem han har sluttet å tilby hjelp.

GAVEMILD: Joralf Gjerstad og kona Signe har bestemt seg for å gi pengene fra er boksalget av «Den gode kraften» til barn og barnebarn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAVEMILD: Joralf Gjerstad og kona Signe har bestemt seg for å gi pengene fra er boksalget av «Den gode kraften» til barn og barnebarn. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Hvis jeg skal signere må jeg ha en penn!

Joralf Gjerstad sitter klar til signering av boka «Den gode kraften», og utenfor bokhandelen i Larvik står 300 mennesker i kø. Han mangler bare pennen.

Når maratonsigneringa endelig kan starte, kommer også all takken fra hans trofaste følgere.

- Jeg blir så forelsket! utbryter en kvinne.

Vil hjelpe barna Hun er ikke alene. Før jul skal Joralf Gjerstad, eller «Snåsamannen» som han kalles på folkemunne, innom 65 boksigneringer, og forlaget har solgt 70 000 eksemplarer av boka. Nå venter høyst sannsynlig et nytt opplag.

Det betyr penger i kassa for Gjerstad, penger han og kona Signe ikke hadde da de oppdro sine barn.

- Vi prøvde så godt vi kunne, men vi hadde ikke midlene til å hjelpe dem med skolegangen som mange andre kunne, sier Gjerstad til Dagbladet.

For det var bare så vidt det gikk rundt for Joralf og Signe. Nå ønsker ekteparet å gi til barna det de ikke kunne gi da de var unge.

- Hvis det kommer noen kroner, så skal barn og barnebarn få det. Jeg og Signe har nok.

Kjærlighetstur Med 70 000 solgte bøker kommer det nok noen kroner inn. Og at ekteparet Gjerstad i dag har «nok», bekreftes også av skattetallene. I fjor tjente Joralf Gjerstad nesten to millioner kroner, og har i dag en formue på 1,7 millioner kroner.

Nå spanderer han noen av disse kronene på seg og kona Signe. De planlegger en aldri så liten ferietur etter at det verste styret har lagt seg.

- Vi har tenkt å ta oss en ferie til Italia.

- En kjærlighetsferie?

- Ja.

- Er det på tide, Signe?

- Ja!

Dårlig samvittighet Men det er ikke bare overfor barna Gjerstad har dårlig samvittighet. I 2008 sluttet han å helbrede folk, og det er ikke lett når han nå drar på signeringsferd fra Tromsø til Kristiansand.

- Jeg blir spurt om å hjelpe overalt, men jeg gjør ikke det lenger. Det får holde med boksignering.

- Gir det deg dårlig samvittighet?

- Ja, jeg får noen ganger dårlig samvittighet. Du kan si det sånn.

Måtte føres vekk For det er mange som vil ha en bit av ekteparet Gjerstad. Under signeringen er det flere som ikke klarer å gi helt slipp, og én kvinne blir så nærgående overfor kona at vektere og representanter for Gyldendal må trekke henne vekk. Det liker ikke kvinnen.

- Skjer dette ofte rundt ham?

- Nei, dette var veldig overraskende. Alle er blide og glade, forteller Astrid Dalaker, salgs- og markedsdirektør i Gyldendal.

Selv har ikke Gjerstad noen god forklaring på hvorfor han er så populær.

- Jeg har fått en anerkjennelse her i livet.

- Hvorfor det tror du?

- Nei det får du spørre Signe om, sier han og smiler, men det vil heller ikke Signe svare på.

Feirer jul hjemme Gjerstad har nå vært innom over 20 av signeringene, men fortsatt står det over 40 igjen. Noen timer før boksigneringen i Larvik var Gjerstad i Arendal og leverte fra seg 322 underskrifter. Til tross for at hovedpersonen, som er på sitt 85 år, hevder han ikke blir sliten, innrømmer han at han gleder seg til julefri.

- Hvordan skal dere feire jul, spør fotografen?

- Nei, det blir hjemme på Snåsa.

- Angrer ikke At Joralf har levd, og fortsetter å leve et rikt liv, er det liten tvil om.

Han har tidligere fortalt til Dagbladet at han har følt at han har vært en belastning for familien. Men i dag forteller han at ikke angrer på livet han har levd.

- Jeg angrer ikke på noe. Jeg har behandlet folk på en riktig måte.