Utgangspunktet er egentlig enkelt: Norge er i ferd med å bli en ganske gedigen overskuddsnasjon i verden, med store menneskelige ressurser, mye penger og få ytre problemer. Mens andre vestlige land kutter tungt i sine budsjetter og utenlandsformuer, vokser Norges, raskt. Men hva bør Norge bruke alle disse ressursene til? Kan vi få til mer, for verden og oss selv, enn hva vi gjør i dag?La oss begynne med et grunnleggende faktum om Norges relasjon til omverdenen. Og faktum er et enslig ord: «avhengighet» - dyp avhengighet. Det er ingen ting som beskriver Norges forhold til resten av verden bedre enn dette. Det norske samfunnet er økonomisk, kulturelt, politisk og teknologisk smeltet inn i omverden. Mer enn noen annen gang i historien bak oss, er den norske framtida avhengig av hvor flinke det internasjonale samfunnet er til å løse globale mega-utfordringer som ligger rett forut: klima, stabilitet i Midtøsten, samarbeidet mellom Kina og USA, nedsmelting av isen i nordområdene, og aggressive grupper og identiteter, eller det man kan kalle «følelsenes realpolitikk».
Slik vi viser i boka «Hva Norge kan være i verden», som utkommer i dag, er sammensmeltingen mellom Norge og det globale samfunnet, så å si total. Forandringene kan merkes over alt. De er til stedet i alle liv. Ta for eksempel på begynnelsen av dagen, slik den bokstavelig talt ruller i gang i Norges hovedstad klokka 04:59 med den første T-baneavgangen. Man ser dørene som åpnes og lukkes og folk som kommer på, folk som hadde barndommen sin i en knøttliten landsby høyt opp i det kurdiske høylandet ved Irak, men flyktet fra en krig, og nå skal tilbringe alderdommen med å drikke kaffe på et bakeri på Furuset.Eller tenk på det forvandlete blikket til en ung gutt som vender tilbake fra en krigstokt blant tørre sandfjell i Afghanistan, eller tenk på mange av de andre hverdagssakene som bærer verdens nye sammenhenger i seg; fabrikkarbeiderne i Kina og Bangladesh som fyller verdensmarkedet med billige konsumprodukter; fønvinden som slår innover Hallingdal midt i februar, eller Barack Obama sammen med sin kinesiske presidentkollega som vet at Kina vil bli verdens neste supermakt. Alt dette handler om det samme. Verden er kommet Norge uhyre nær.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger