FRI FRA FORLAGET: Cappelen Damm skal ikke lenger utgi tidsskriftet Vagant. Ansvarlig redaktør, Audun Lindholm (bildet) skal jobbe for å opprettholde tidsskriftet som eget selskap,.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRI FRA FORLAGET: Cappelen Damm skal ikke lenger utgi tidsskriftet Vagant. Ansvarlig redaktør, Audun Lindholm (bildet) skal jobbe for å opprettholde tidsskriftet som eget selskap,. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Har de krangla? Er også dette omsorgssvikt?

Skilsmisse mellom Cappelen Damm og Vagant.

Kommentar

Cappelen Damm har tatt ut skilsmisse med tidsskriftet Vagant, etter et tiårs ekteskap. Den «unglitterære» publikasjonen har vært utklekkingsanstalt for kritikere og essayister som nå befolker litteraturvitenskapen, Klassekampens bokmagasin og Morgenbladet. Tidligere Vagant-medlemmer omtaler seg frimodig som «A-laget» i norsk litterær offentlighet.

Pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med skilsmissen strutter av honnørord om Vagants betydning og muligheter, og det er få, om noen, spor av motivasjon for hvorfor forlaget nå vil ut av samarbeidet.

Den magre begrunnelsen fører selvsagt til spekulasjoner. Har de krangla? Er også dette omsorgssvikt?

I slike tilfeller pleier det å handle om penger, og Vagant har neppe vært noen gullgruve for utgiverne. Bladet har hatt et lekkert, gjennomdesignet preg, en ansatt redaktør og base i Berlin. Betalingen til de tekstlige bidragsyterne har vært lav, men slik er det jo i de fleste norske tidsskrifter.

Vagant kom til sin nåværende ektemake som medgift fra Damm-systemet, der det var havnet etter at Aschehoug trakk seg som støttespiller i 2005. Før Aschehoug-perioden var Vagant et selvdrevet prosjekt basert på entusiasme, frivillig innsats og tilfeldige støttebidrag.

Tidsskriftet har dermed en annen bakgrunn enn Gyldendals Vinduet, Samlagets Syn og Segn eller Aschehougs Samtiden – publikasjoner som er tett sammenflettet med utgiverforlagene.

Det kan hende at Cappelen Damm i minkende grad har opplevd at tidsskriftet har vært relevant i forlagsdriften. Vagant har holdt på med sitt der nede i det kontinentale, redaksjonen har rekruttert seg selv, og den redaksjonelle friheten har vært total. Dét er en god ting, men har neppe bidratt til å styrke båndene mellom partene. Det har kanskje vært et slags fornuftsekteskap, der Vagant har budt på prestisje og fått betalt for det.

At partneren nå har bestemt seg for å la tidsskriftet seile sin egen sjø, likevel med en uspesifisert økonomisk støtte i to år, kan naturligvis ses som enda en triumf for kremmeriet. Tidsskrifter i Danmark og Sverige skrumper vekk, og inntjeningskravene i forlagsbransjen øker også her til lands.

Samtidig er det ingen tvil om at også Cappelen Damm fortsatt holder seg med en solid katalog av lite kommersielle titler. Selv om de lar seg finansiere av lettbent erotikk, er det ennå ingen grunn til panikk blant skjønnåndene.

Det blir nye tider. Aschehoug har gått tilbake til fast redaktør for Samtiden etter prøveperioden med engangsredaktører, og de har hyret den kreative Christian Kjelstrup til stillingen. Preben Jordal holder koken i Vinduet fortsatt en tid, mens Syn og Segn er i hendene på Knut Aastad Bråten.

Audun Lindholm skal jobbe for å opprettholde Vagant, nå som sitt eget private selskap, og det blir spennende å se hvilke metamorfoser han dermed skal by på. Ingen grunn til å gi opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.