EN SJELDENHET: Den katolske kirke holder seg med et selvbilde som en «perfekt» institusjon under et «ufeilbarlig» pavelig lederskap. Vilje til å lære av andre er derfor i beste fall en sjeldenhet, skriver artikkelforfatter, professor i religion, Ola Tjørhom.
EN SJELDENHET: Den katolske kirke holder seg med et selvbilde som en «perfekt» institusjon under et «ufeilbarlig» pavelig lederskap. Vilje til å lære av andre er derfor i beste fall en sjeldenhet, skriver artikkelforfatter, professor i religion, Ola Tjørhom.Vis mer

Har den katolske kirke noe å lære av reformasjonen?

«Åpenhet for å lære slukes av blokkerende arroganse».


Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mange konservative katolikker vil trolig avfeie spørsmålet om katolisismen har noe å lære av reformasjonen som en forulemping. Det skyldes dels at de betrakter reformatorisk teologi som entydig antikatolsk. Men her pipler også et utbredt hovmod fram. Den katolske kirke holder seg med et selvbilde som en «perfekt» institusjon under et «ufeilbarlig» pavelig lederskap. Vilje til å lære av andre er derfor i beste fall en sjeldenhet.

Denne oppfatningen beror på flere feilslutninger: For det første overser en at reformasjonen startet som en fornyelsesbevegelse innenfor den ene vestlige kirke som ønsket å videreføre genuin katolsk tro. Dernest benekter en at reformatorenes kirkekritikk fortsatt har gyldighet. Den katolske kirke har ikke sluttet med å tilby avlat for å sikre mildere straff i skjærsilden, selv om det ikke skjer mot betaling. For det tredje berører reformasjon Den katolske kirke på fundamentalt vis, enten en vil det eller ikke.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn