DEBATT

Debatt: Politireformen

Har det politiske lederskapet raknet i Ap?

Siste trekk i Arbeiderpartiets mange politiske retningsløse krumspring er å trekke støtten til politireformen.

NYTT BILDE: Et nytt kriminalitetsbilde stiller politiet overfor helt nye utfordringer, skriver artikkelforfatteren i et angrep på Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT BILDE: Et nytt kriminalitetsbilde stiller politiet overfor helt nye utfordringer, skriver artikkelforfatteren i et angrep på Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeiderpartiet går rundt seg selv og forsøker å gjøre sine hoser grønne i alle leire. Det en gang så forutsigbare og styringsdyktige Arbeiderpartiet er ikke til å kjenne igjen.

Arbeiderpartiet har nå glemt utgangspunktet for politireformen. Det er gjennomdokumentert at organiseringen av politiet var et hinder for utviklingen av et bedre politi. Altfor mange av politi- og lensmannskontorene maktet ikke å stille patruljer, manglet etterforskningskapasitet og ytet heller ikke god nok service.

Over år er tilgangen til politi på de små stedene svekket, til tross for at lensmannskontorene er opprettholdt. Før politireformen hadde bare 85 av 354 tjenesteder mulighet til å sette opp en døgnkontinuerlig patrulje. Like alvorlig var situasjonen for de alminnelige publikumstjenester. Bare 64 av 354 tjenestesteder tilbød tjenester etter kl. 16.00 på en eller flere ukedager. Store politidistrikter og særorganene måtte overta oppgaver fra lensmannskontorer og små politidistrikter, fordi de ikke har maktet å løse oppgavene. Det førte til en utilsiktet sentralisering av politiet.

Det ville vært direkte uansvarlig å fortsette som før. Mange politikontorer hadde verken folk til å stille døgnkontinuerlig patrulje eller kompetanse til etterforskning. Etterforskningen av sedelighetssaker led under dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer