Har diagnostisert hele Hundremeterskogen: - Dette blir feil

En kanadisk studie setter diagnoser på både Ole Brumm og vennene hans.

MENTALE UTFORDRINGER: En studie utført av barneleger ved Dalhousie Universitet i Canada argumenterer for at Ole Brumm har ADHD, at Nasse Nøff har generalisert angst, at Tussi har en depressiv lidelse og at Petter Sprett kan være narsissist. FOTO: Filmweb
MENTALE UTFORDRINGER: En studie utført av barneleger ved Dalhousie Universitet i Canada argumenterer for at Ole Brumm har ADHD, at Nasse Nøff har generalisert angst, at Tussi har en depressiv lidelse og at Petter Sprett kan være narsissist. FOTO: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I filmen «Goodbye Christopher Robin», som kommer på kino i Norge i mars, fortelles historien om A.A. Milne, skaperen bak Ole Brumm. Milne skal ha slitt med posttraumatisk stresslidelse, etter at han kom tilbake fra Frankrike etter første verdenskrig.

I et intervju med EW forteller skuespiller Domnall Gleeson, som spiller Milne, at rollefiguren Tussi ble et uttrykk for forfatterens indre smerte.

- Christopher Robin (Milnes sønn, red.anm) antok at han puttet alle sine vonde følelser inn i karakteren Tussi. Han forvandlet dem til denne nedstemte rollefiguren som man virkelig kan elske, sier Gleeson.

FILMTRAILER: Goodbye Christopher Robin er en film som handler om mannen som lagde Ole Brumm. Video: FOX Searchlight Vis mer

Men ifølge en studie utført av barneleger ved Dalhousie Universitet i Canada i 2000, som så på den mentale helsen til karakterene i Hundremeterskogen, er det triste eselet langt fra den eneste som viser tegn til en diagnose.

Mener Brumm har ADHD

I studien «Patologien i Hundremeterskogen: Et nevroutviklingsmessig perspektiv på A.A. Milne» argumenterer de, på en humoristisk måte, for at Ole Brumm og vennene hans har en rekke psykiske utfordringer.

BARNEPSYKOLOG: Ingrid Sønstebø. FOTO: Lena Saugen
BARNEPSYKOLOG: Ingrid Sønstebø. FOTO: Lena Saugen Vis mer
  • Ole Brumm viser ifølge barnelegene tegn på flere forskjellige diagnoser, men tydeligst er ADHD, uoppmerksom type.
    «Som klinikere diskuterte vi også om Brumm demonstrerte betydelig impulsivitet, som man blant annet kunne se gjennom hans dårlig gjennomtenkte forsøk på å få tak i honning, ved å kle seg ut som en regnsky».
  • Barnelegene mener nervøse Nasse Nøff helt klart har generalisert angstlidelse.
  • Tigergutt har ifølge studien et «tilbakevendende mønster med risiko-atferd».
  • Tussi diagnostiseres med «dystmia», en depressiv lidelse som varer over flere år.
  • Petter Sprett er muligens narsissist, og har ifølge barnelegene en tendens til å være ekstremt fokusert på seg selv, og overvurderer sin egen viktighet. «Han ser også ut til å ha et stort behov for å organisere andre inn i nye grupper, ofte mot deres vilje, og alltid med seg selv som leder».

- Bra for barna

Barnepsykolog Ingrid Sønstebø sier til Dagbladet at hun tror det er bra for barn som strever med noe av det samme som figurene i historiene, å lese bøkene og se filmene om Ole Brumm.

- Det gir følelsen av å ikke være alene. Barna tror ofte at de er de eneste som har slike vansker. Det er godt å se at andre strever med det samme, og at de ikke er alene eller annerledes enn alle andre, sier Sønstebø.

Hun mener også at bøkene og filmene er et godt utgangspunkt for samtaler med barna.

Sønstebø foreslår at dersom man har et engstelig barn, eller et barn som er veldig nedstemt, kan spørre dem om de selv har det sånn som rollefigurene fra Hundremeterskogen.

ANGST: Ifølge studien har Nasse Nøff generalisert angstlidelse. FOTO: Filmweb
ANGST: Ifølge studien har Nasse Nøff generalisert angstlidelse. FOTO: Filmweb Vis mer

- Hvis du har et barn som har angst kan du i etterkant av å ha sett filmen spørre om de har det litt som Nasse Nøff. Hvis barnet sier ja, kan du spørre «Hva synes du at Christopher Robin skulle gjort for at Nasse Nøff skulle vært mindre redd?». Eller man kan spørre barna hva de tror Tussi er lei seg for, eller hva Tussi trenger. Da vil de svare på hva de egentlig trenger selv, sier hun.

Vil ikke sette diagnose

Sønstebø legger til at det er lettere for barn å snakke om Nasse Nøff eller Tussi, enn å fokusere på seg selv.

Men barnepsykologen er ikke enig i at man skal sette diagnose på Hundremeterskogens innbyggere.

KOM I 2011: Walt Disney Animation Studios vendte tilbake til Hundremeterskogen med Ole Brumm og gjengen. Video: Disney. Vis mer

- Flere av karakterene strever emosjonelt, men jeg ville ikke sette diagnoser uten videre. Jeg er imot å sette diagnoser uten å ha møtt den det gjelder, uansett om det er en karakter eller et levende menneske. Setter man diagnose på en karakter, gir man inntrykk av at diagnostisering gjøres lettvint og ut fra synsing og ikke slik vi gjør det i virkeligheten. Da gjør vi det etter undersøkelse og i tråd med diagnostiske kriterier, sier Sønstebø.

Hun ville heller formidlet at Nasse er en engstelig type og at Tussi er lei seg.

- Dette er normale følelser som vi alle har. Blir følelsene for sterke og hindrer oss i å leve gode liv, trenger vi støtte og hjelp. Er de sterke over tid, kan vi få hjelp av fagfolk, sier Sønstebø, som oppfatter det som et viktig budskap i Milnes bøker, at alle blir akseptert uansett hva de strever med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer