Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har du aldri forsøkt å lagre data i nettskyen?

Her er noen av de beste alternativene.

ONEDRIVE: Microsofts tilbud innen lagring i nettskyen har skiftet navn fra SkyDrive til OneDrive. Tjenesten gir deg i hovedsak det samme som konkurrentene: Enkel tilgang til dine viktigste data fra alle datamaskiner og dingser. Foto: Microsoft
ONEDRIVE: Microsofts tilbud innen lagring i nettskyen har skiftet navn fra SkyDrive til OneDrive. Tjenesten gir deg i hovedsak det samme som konkurrentene: Enkel tilgang til dine viktigste data fra alle datamaskiner og dingser. Foto: Microsoft Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med lagring i nettskyen - som egentlig er noe så prosaisk som datasentre med store mengder tjenermaskiner og lagringsenheter koblet til internett ett eller annet sted i verden - har du alltid tilgang til dokumenter, bilder, musikk og resten av ditt digitale liv fra alle dine dingser, så lenge de er koblet til nettet.

Denne uka relanserte Microsofts sin skylagringtstjeneste under nytt navn. SkyDrive er nå OneDrive, og skal konkurrere med aktører som Dropbox, Google Drive og norske Jottacloud.

Grovt sett gjør alle den samme jobben: Enkel og oversiktlig skylagring, med synkronisering på tvers av enheter. Enkelte tilbyr automatisk enveis backup av definerte mapper til nettskyen. Automatisk bildeopplasting fra mobilappene er også en vanlig funksjon.

Men tjenestene har ulike styrker og svakheter. Det følgende bør gjøre det litt enklere å vurdere hvilken som passer best for deg. Husk at alle tjenestene har gratisversjoner, slik at du kan gjøre deg opp din egen mening før du bestemmer deg!

Alle tjenestene er tilgjengelige for Windows, Mac, Android og iOS. Men Dropbox er kompatibilitetsvinneren, med egne versjoner også for Linux, Blackberry og Kindle Fire.

Alle kan fåes både som gratis- og betalingstjenester. Norske Jottacloud har lavest betalingsterskel, med 120 kroner i året for 20 GB lagringsplass. Men OneDrive er rimeligere om man vil ha 100 GB plass, med 294 kroner mot Jottaclouds 435. Google tar 360 kroner for 100 GB, mens Dropbox er langt dyrere, med 600 kroner i året.

Google er mest generøs med gratisplassen, med 15 GB. OneDrive følger med med 7 GB og Jottacloud med 6 GB. Dropbox tilbyr bare 2 GB gratis lagringsplass.

Dropbox og Jottacloud har ingen begrensning på filstørrelse. OneDrive tillater enkeltfiler på maks 2 GB, Google Drive setter grensen ved 10 GB. Med sitt Unlimited-produkt er Jottacloud den eneste tilbyderen som ikke har noe øvre tak for samlet lagringsplass. Google tilbyr 16 TB som maksimum, mens Dropbox og OneDrive kommer langt etter, med 500 og 200 GB som maksimum.

Så hvilken skal du velge?

Lever du ditt digitale liv i Windows-universet, er OneDrive en sterk kandidat. Tjenesten kommer ferdiginstallert som en del av Windows 8 og 8.1. Vi som sitter med tidligere versjoner, må laste ned applkasjonen separat. Brukere av andre operativsystemer kan også bruke OneDrive, men det merkes at tjenesten er giret inn mot Windows-brukere. Det er bare med Windows 8.1 man får den virkelig tette integrasjonen, der du blant annet kan bla gjennom og få forhåndsvist filer i OneDrive-mappen i Utforsker, selv om de ikke er lagret lokalt på maskinen. OneDrive har også en meget god og brukervennlig webløsning. Tjenestens akilleshæl er hastigheten. Spesielt opplasting går langt raskere hos flere av konkurrentene, viser Din Sides tester.

Google Drives største styrke er den tette integrasjonen med andre Google-produkter.

Har du allerede en epostkonto hos Google, er det meget enkelt å komme i gang. Med på kjøpet får man  også en enkel kontorpakke med tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram og tegneprogram, som det er enkelt å dele med andre og jobbe på sammen. En svakhet er at Google Drive mangler automatisk bildeopplasting via mobilappen.

Dropbox? største styrke er at det virker sømløst på tvers av operativsystemer.

Bruker du flere ulike plattformer i din datahverdag, kan Dropbox være tingen. Applikasjonene er veldesignede og brukervennlige, men vil du ha mye lagringsplass, blir det fort dyrt med Dropbox.

Jottacloud gjør det den skal, inkludert automatisk fotosynkronisering. Tjenesten er norsk, og for norske brukere er det en fordel at data lagres på selskapets tjenermaskiner på Økern i Oslo. Det blir kort reisevei for nuller og ettall, så tjenesten oppleves lynkjapp. Foreløpig er web-grensesnittet ikke så velutviklet som hos de argeste konkurrentene, til gjengjeld gjør tjenesten et stort poeng av at de tar personvern og sikkerhet på største alvor.

 For mer om nettlagring og de ulike produktene anbefaler jeg DinSides meget grundige dekning.

Hele Norges coronakart