SØK/ERSTATT: Bytt ut alle «Skam»-forekomstene med «Pokémon GO».
SØK/ERSTATT: Bytt ut alle «Skam»-forekomstene med «Pokémon GO».Vis mer

Har DU egne opplevelser med Pokémon GO?

Det er en ny aksje i kronikk-markedet.

Meninger

Ønsker du å få en kronikk på trykk? Det er en ny aksje i kronikk-markedet. Den heter Pokémon GO, og alt tyder på at samfunnsdebattanter av alle slag nå har fått en ny favoritt-metafor for å diskutere alt mellom himmel og sin egen navle. Om du skulle være i tvil: Pokémon GO er Nintendos nye mobilspill som blander GPS-teknologi og virtuell virkelighet. Her er noen tips som vil sette deg i stand til å være først ute med å melke den nye kua.

TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver uke.
TUFTEBARTEN: Skriver i Dagbladet hver uke. Vis mer

1. Et sikkert kort er personlige vitnesbyrd. Her er meningsmarkedet umettelig. Har DU egne opplevelser med Pokémon GO? Måtte du bråstoppe transportsykkelen din fullastet med ett adoptivbarn og to økologiske meloner fordi tre ungdommer på klappjakt etter Pikachu ikke så seg for da de krysset fotgjengerfeltet på Sagene? Er du en lærer som har sett seg lei på at elevene kommer for sent til timen og har frekkhet nok til å legge skylden på japanske fantasifigurer? Du må kanskje vente med å sende inn den til skolen begynner i august, men du kan skrive den allerede nå. Fordi det kommer til å skje. Og om ikke du skriver kronikken, kommer noen andre til å skrive den.

2. Tid er en suksessfaktor. Det gjelder å være først ute. Istedenfor å komme opp med en ny kronikkidé, bør du sjekke om Skam-kronikken du fikk publisert i Dagbladet i vår lar seg publisere på nytt om du bruker Erstatt-funksjonen i Microsoft Word og bytter ut alle «Skam»-forekomstene med «Pokémon GO». Er du heldig, kan du sende inn kronikken allerede i kveld. Det er riktignok litt risikabelt, og kan resultere i setninger som «Det er nesten umulig å forestille seg et omvendt kjønnsspill mellom ungdommene i Pokémon GO» og «Med fare for å være litt Arild Rønsen her: Kan ikke «Pokémon GO» få være kidsa sin greie».

3. Hvis ikke du er i stand til å resirkulere en gammel kronikk, må du vurdere å skrive en helt ny. Mulighetene er mange, men det er helt klart en fordel å basere seg på noe du kan fra før.

Er du en av disse overivrige personvernfantastene? Var du blant dem som opplevde at hashtagen #dld ble din nye familie da du fikk Twitter-konto i 2011? Da bør du skrive om de store farene ved å dele personlige data gjennom dette spillet.

Har du egen språkspalte i Aftenposten eller Klassekampen? Da bør du være den første til å snappe opp Pokémon GO-nyordene som snart vil krydre vårt språk.

Er du kjendislege? Skriv om hvordan Pokémon GO gir blodfattige datanerder mosjon og frisk luft. Du kan i samme slengen foreslå å slå sammen The Gathering og NM i Orientering.

4. Hvis ingen av forslagene over appellerer til deg gjenstår det én siste mulighet. Du kan skrive en tekst under pseudonym i Dagbladet der du harselerer med alle de framtidige Pokémon GO-kronikkene som antar vil komme. Siden norsk samfunnsdebatt er relativt forutsigbar kan det godt hende du vil fremstå som rene Nostradamus om noen uker. Det er litt feigt. Og det bringer ikke sivilisasjonen en centimeter videre. Men det er enkel måte å komme på trykk på. Og det er det som teller.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.