Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har du en liten Grandmaster Flash i magen?

I «DJ Hero» er du hjemmefestens midtpunkt.

||| JEG HAR STOR respekt for gode DJ-er. Selv for de som bare bytter mellom to sanger, igjen og igjen, gjennom hele kvelden. Det krever sin mann eller kvinne å finne ut akkurat hva gulvet ønsker å høre, og hele tiden vite hva den neste låta bør være.

Men de DJ-ene som klarer å stå foran et folkehav og sjonglere seg mellom to sanger samtidig, de synes jeg fortjener litt ekstra respekt. Spesielt nå som jeg har fått et lite innblikk i hva det er de faktisk må forholde seg til mellom de to platespillerne.

I LANG TID HAR VI kunnet late som vi er rockestjerner med plastgitarer, -trommer og -mikrofoner i spill som «Guitar Hero» og «Rock Band». Men ikke alle mener at dagens rockestjerner er de med tradisjonelle instrumenter - for noen er det nettopp to platespillere og en mikser som er greia.

Når også disse nå har fått sitt eget spill i «DJ Hero», kan du innta rollen som topp-DJ, trygt plassert bak en plastplatespiller med tilhørende knapper. Dette er kanskje litt mer ukjent terreng for de fleste i forhold til gitaren, som alle vet hvordan man håndterer.

I SPILLET ER IMIDLERTID Grandmaster Flash på plass for å lære deg hvordan du skal forholde deg til den nye plastdingsen du har fått inn i stua. Siden dette tross alt er et spill, er ikke alt som i virkeligheten: Du forholder deg bare til en skive, som er fastmontert på platespilleren - og til alt overmål er det tre knapper oppå plata.

Til venstre (eller til høyre, du kan bytte om) for platespilleren er det noen få mikseinstrumenter i form av en crossfader og en skruknapp som både brukes til å velge elementer, men som også kan skrus for å endre pitch underveis i miksingen. Til slutt er en stor knapp som kan lyser rødt og kan trykkes når du har opparbeidet deg såkalt «Euforia», som gir ekstrapoeng og crossfader automatisk.

HELE SPILLET GÅR ut på at du så godt som mulig skal mikse sammen to velkjente låter, en miks som allerede er laget og tilrettelagt. Du får oppskriften på hvordan du skal gå fram fortløpende på en skive som snurrer på skjermen, og dermed må du scratche og mikse til den store gullmedaljen.

På den snurrende skiva på skjermen er det tre spor, disse hører til de tre knappene på skjermen. På sporene kommer hele tiden forskjellige symboler mot deg, og disse forteller hva du skal gjøre, enten det er å trykke, dra plata fram eller tilbake eller scratche.

I TILLEGG KAN DE to yttersporene bevege seg mot høyre eller venstre, noe som indikerer at du må dra crossfader-spaken i riktig retning. Det er også flere manøvre, som når du snurrer plata helt rundt for en rewind, og så videre.

1

Det blir etterhvert temmelig avansert, spesielt på de høyere vanskelighetsgradene begynner det å lukte svidd av fingertuppene. Det er langt mer å holde oversikt over enn for eksempel i «Guitar Hero» (de som foretrekker gitaren kan faktisk være med, om du kobler til en gitar kan du spille side om side med DJ-en).

FÅR DU FLYTEN, høres det hele svært imponerende ut. Men om du bommer blir det stille som i graven - og det er en ting du helst bør unngå som DJ.

Spillet har heldigvis såpass mange støttehjul at selv den mest tonedøve nybegynneren kan klare å scratche og mikse til den store gullmedaljen. Og stillheten ved å bomme er straff nok - sangene avsluttes ikke om du bommer for mye.

NOEN VIL KANSKJE gjenta kritikken som også har kommet i monn mot «Guitar Hero», og si at man «heller bør spille plater på ordentlig».

Selv har jeg ingen ambisjoner om å bli noe topp-DJ, ei heller på amatørnivå. Jeg trives best med platespilleren hjemme i stua.

Men når det er snakk om et spill, som «DJ Hero», er det helt ålreit å kunne touche innom noen av de utfordringene en erfaren DJ støter på. Og så lenge det også kan skje hjemme i min egen stue, er jeg storfornøyd.

FOR DET ER BEFRIENDE moro å faktisk prestere å mikse Daft Punk med Gary Newman, Public Enemy med Justice - eller kanskje sistnevnte med Dizzee Rascal i stedet?

Med i pakka er det imponerende mange mikser - over 80, basert på mer enn 100 sanger. Store artister som Jay-Z og Eminem bidrar aktivt på låtsida, men også flere stor-DJer som Jazzy Jeff, avdøde DJ AM, Cut Chemist, nevnte Grandmaster Flash, og flere andre har besørget miksene. For ikke å snakke om Daft Punk, som sikkert trekker noen kjøpere ene og alene.

image: Har du en liten Grandmaster Flash i magen?

MULIGENS ER IKKE «DJ Hero» like umiddelbart tilgjengelig som «Guitar Hero», men det betyr ikke at du ikke bør gi det en sjanse. Etter hvert som du får dreisen på teknikkene er det faktisk overraskende fengende.

Så får det heller være at det til tider kan bli en hakket for masete og stereotypisk fremstilling av DJ-kulturen, menneskene og publikummet generelt.

Se den komplette lista over låter og mikser her.

«DJ Hero» slippes på fredag.

PLASTTILBEHØR: På den medfølgende platespilleren er det en skive du kan snurre med tre knapper på, en crossfader, en vrider for effekter og pitch, og en «Euforia»-knapp.
PLASTTILBEHØR: På den medfølgende platespilleren er det en skive du kan snurre med tre knapper på, en crossfader, en vrider for effekter og pitch, og en «Euforia»-knapp. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media