Har du fasiten, Kristin?

Kristin Skogen Lund, jeg er sterkt provosert av det du har uttalt.

PROVOSERER: «Jeg utfordrer deg til å utdype hvilke studier du mener er «riktige» for samfunnet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen
PROVOSERER: «Jeg utfordrer deg til å utdype hvilke studier du mener er «riktige» for samfunnet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Debattinnlegg

3. august kunne vi lese at NHOs direktør, Kristin Skogen Lund, mener at norske universiteter og høyskoler bør stenge studieprogrammer som arbeidslivet ikke har behov for. Hun tok også til orde for at stipendene bør økes på de «riktige» programmene.

Kristin Skogen Lund, i din posisjon forutsetter vi at du inntar samfunnsgagnlige standpunkt. Men denne uttalelsen vitner om at du ikke har tatt hensyn til en rekke viktige spørsmål:

Hvilket arbeidsliv snakker du om? Vet du fasiten på hva arbeidslivet trenger nå - og om fem, ti, 20 år? Skal næringslivet, ved sine ledere, styre norsk utdanningspolitikk?

Hva mener du er de «riktige» studieretningene? Er de «riktige» også om fem, ti, 20 år? Og hva skjer om studentene presses til å ta utdanning ut fra stipend og ikke evner, interesser og egne oppfatninger?

Arbeidslivet, for deg, ser ut til å stort sett være synonymt med industribedrifter. Skal Utdannings-Norge følge dine råd, bygger vi ned sentrale og viktige fag innenfor språk, kulturfag, idéfag, samfunnsvitenskap, pedagogikk. Da bygger vi ned kompetanse på områder vi i høyeste grad trenger for å delta i verden som en moderne nasjon. Det er korttenkt og skremmende.

Slike fag er nødvendige for å supplere og utfordre teknologiutdanningene. Uten dem utdanner vi ureflekterte teknologinerder. I tillegg har de sin selvstendige nytte og verdi. De gir studieprogram av stor betydning for samfunnet, for eksempel lærerutdanningen.

Det er trist at du, som NHO-leder, viser et snevert og statisk syn på utdanning og arbeidslivets behov. Norge og andre land må kunne omstille seg. Det krever utdanning som ikke er for rigid, men basert på solid grunnkunnskap. Det krever varierte metoder som redskap og reflekterte holdninger, både kritiske til og åpne for videre utvikling. Vi trenger en faglig beredskap: Bred, kompetent og av høy kvalitet.

Så, Kristin Skogen Lund, jeg er sterkt provosert av det du har uttalt. Jeg utfordrer deg til å utdype hva du mener med uttalelsen din om «at norske universiteter og høyskoler må slutte å tilby studieprogrammer som arbeidslivet ikke har behov for», og hvilke studier du mener er «riktige» for samfunnet.

Vi må kunne stole på at du, som en av Norges mest sentrale og maktprofilerte ledere, ser Norge som et hele.

Så kan vi la det med «korrekt graderte stipender» ligge, og anta at det var en ureflektert uttalelse fra din side.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.